Световната банка: Растежът в Източна Европа ще се забави

676
Световната банка: Растежът в Източна Европа ще се забави

Икономическият растеж в Източна Европа и Централна Азия ще се забави през тази година на фона на високата безработица и задлъжнялостта на домакинствата, прогнозират от Световната банка.

Брутният вътрешен продукт на региона ще нарасне с 4% през 2011 г., в сравнение с 4.7% ръст през 2010 г., преди да повишението да се ускори до 4.2% през 2012 г., се казва в доклад на банката.

БВП е нараствал средно със 7.4% годишно в периода 2003-2007 г., преди настъпването на световната икономическа криза, според банката.

По време на кредитната криза икономиките в Източна Европа, които отчитаха по-голям икономически ръст в сравнение със западните държави през последното десетилетие, преминаха през най-големите си депресии за последните 20 години. Възстановяването, което започна през миналата година, ще се забави, тъй като на фона на дълговата криза западноевропейските държави купуват по-малко стоки от Изток.

"Инвестиционното и потребителското търсене ще бъде ограничено от високата безработица и преструктурирането на домакинствата и на банковия сектор, въпреки че местното търсене играе все по-голяма роля при възстановяването," се казва в доклада на банката.

Недобре развитите финансови пазари, ниските нива на спестяванията и високите лихви на местно ниво, доведоха до скок на заемите в чуждестранна валута по време на годините на бума. С настъпването на рецесията кредитополучателите започнаха да изостават с плащанията си, а банките изпитваха проблеми с предоговарянето на заемите.

Счетоводните баланси на банките, с които все още има проблеми в някои страни от Източна Европа и Централна Азия, поставят под риск възстановяването, а по-малкият растеж може да се отрази на рентабилността, според доклада.

Световната банка призовава за "решителни действия," като подобряване на стандартите във финансовата индустрия, свързани със заделянето на провизии и надзор, което от своя страна би помогнало за възстановяването на кредитирането.

Икономическият растеж на Русия ще се ускори до 4.2% през тази година, в сравнение с 3.8% през 2010 г., смятат от Световната банка. Икономиката на страната пък ще нараства по-бавно през 2012 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg