Търговията и инвестициите са пътят към възстановяването на Украйна

1246
Търговията и инвестициите са пътят към възстановяването на Украйна

© Getty Images

Пътят към възстановяването на Украйна ще зависи от осигуряването на националните граници и възстановяването на нормалните морски пътища към Азия, Европа и Африка.

Това пишат в статия за VoxEU нобеловият лауреат Кенет Рогоф и Вероника Мовчан, научен директор на Института за икономически изследвания и политически консултации в Киев.

Преди началото на войната Украйна се превърна във важен износител, особено на селскостопански и хранителни продукти. След войната ролята на ЕС в икономическото възстановяване на Украйна, както и текущите законодателни и институционални реформи, ще бъде от съществено значение, пишат двамата автори.

Бъдещето на икономиката на страната ще зависи от съживяването на търговията, която беше дерайлирана от бруталната руска инвазия. Разбира се, много зависи от осигуряването на границите на Украйна и възстановяването на нормалните морски пътища към Азия, Европа и Африка. Дори и след постигане на траен мир, рестартът на икономиката ще бъде голямо предизвикателство, но Украйна има какво да предложи.


Добрата новина, според двамата икономисти, е постигнатата висока степен на отвореност на страната преди инвазията, особено на селскостопански и хранителни продукти – тя е вторият по големина износител на зърно в света след САЩ и доминиращ доставчик на слънчогледово масло. Трябва да се отбележи, че Украйна доставя растения без генетично модифицирани организми (ГМО), включително царевица и соя, които са търсени в ЕС.

Друго предимство е бързо развиващият се ИТ сектор. Зашеметяващият успех на Украйна в ограничаването на руските кибератаки е свидетелство, че нейните програмисти са от световна класа, а това е мощен актив в цивилната икономика.

Анна Полищук за новите стартъп тенденции по време на война Докато има електричество и интернет, можем да работим

Износът на технологии продължи да расте дори през 2022 г., неограничен от транспортни затруднения и блокада и въпреки загубата на някои мощности за производство на електроенергия.

Новооткритият статут на Украйна като присъединяваща се към ЕС страна отваря огромни възможности за разширяване на търговията, твърдят Рогоф и Мовчан.

Въпреки че търговската история преди 2022 г. е успешна като цяло, някои области се нуждаят от подобрение.

Участието на страната в глобалните вериги за създаване на стойност остава ограничено. Киев е доставчик на суровини (зърно, желязна руда) и междинни стоки, като слънчогледово масло в насипно състояние, различни черни метали, кабели за запалване и други, но нейната роля в крайното производство остава скромна, смятат икономистите. Според тях това е ключова област за подобрение, но страната има значителен напредък в преговорите по търговски споразумения, които ще ѝ осигурят рамка за по-дълбоко интегриране в глобалните вериги в някои отрасли.

Ситуацията с преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) е много по-комплицирана – ще са необходими огромни капитали, за да може Украйна да реализира своя търговски потенциал, тъй като претърпя ужасяващи щети на инфраструктурата и на производствени мощности след атаките с руски ракети и дронове. В крайна сметка Украйна ще спечели много от процеса на интегриране в ЕС, който предлага модел за реформи.

Нуриел Рубини: Повече войни означават повече инфлацияСветът преминава през форма на „геополитическа депресия“, казва анализаторът

Примамката на членството в ЕС може да помогне за навигирането в процеса на реформи и смекчаване на свързаните с него потенциални вътрешни конфликти, както стана с предишните присъединили се страни.

Украйна може да предвиди реконструкция, която взема предвид нормите на ЕС, свързани с опазването на околната среда, енергийната ефективност и строителството, условия, които със сигурност ще бъдат необходими за отключване на фондовете за помощ от ЕС.

Време е за договаряне на мир в Украйна, казва Хенри Кисинджър

Асоциирането с ЕС ще бъде възможно с подписването на редица споразумения, по-важните от които са:

  • Присъединяване към последните секторни инициативи на ЕС. Украйна се интересува от присъединяване към цифровия единен пазар на ЕС и участие в прилагането на Зелената сделка на ЕС.
  • Сключване на допълнителни споразумения за свободна търговия с акцент върху търговските партньори на ЕС , като Мароко, Тунис и Алжир. Това са страни от средиземноморския регион и споразумение за свободна търговия с тях би позволило по-добро използване на Паневропейско-средиземноморската конвенция за преференциални правила за произход.
  • Завършване на основните реформи, свързани с върховенството на закона и защитата на правата на собственост. Това е основният приоритет не само за привличане на чуждестранни инвестиции, но и за насърчаване на дългосрочен растеж като цяло.
  • Въвеждане на нови схеми за застраховане на риска - ще е необходим фонд с множество донори, който да покрива неикономическите рискове за чуждестранните инвеститори.
  • Развитие на качествената инфраструктура - това включва възстановяване на лаборатории и други специализирани съоръжения, засегнати от войната, подобряване на капацитета на украинските държавни служители в сфери, свързани с контрола на качеството.
  • Установяване на по-добри транспортни и логистични връзки между Украйна и ЕС за всички транспортни средства. За това е необходимо развитието на интермодални транспортни центрове.

Предвид продължаващата трансформация на законодателните практики и институции на Украйна в подготовката за членство, ролята на ЕС в прилагането на тези препоръки е от съществено значение, обобщават професорът по икономика в Харвардския университет Кенет Рогоф и Вероника Мовчан от Киевския институт за икономически изследвания и политически консултации.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg