Търговията между ЕС и Русия в цифри

661
Търговията между ЕС и Русия в цифри

© ec.europa.eu

Русия е третият най-голям вносител в Европейския съюз и четвъртият най-голям пазар за европейски стоки през 2018 г., сочат данните на Евростат за търговията с трети страни (тези извън ЕС).

Руските стоки оформят 8% от общия внос на ЕС от трети страни и 4% от общия износ към външни пазари.

В периода 2008-2018 г. ЕС излиза на търговски дефицит с Русия или казано с други думи – внася повече,э отколкото изнася.

Търговският дефицит е бил на най-високото си ниво през 2011 г., възлизайки на 93 млрд. евро, докато най-ниското равнище е отчетено през 2016 г., когато дефицитът е достигал 46 млрд. евро.

През 2018 г. търговският дефицит между ЕС и Русия възлиза на 83 млрд. евро.

Европейският износ към руския пазар е доминиран от „машини и превозни средства“, „химикали“ и „други производствени продукти“, които заедно оформят дял от 90% от европейския износ към Русия.

Търговията между ЕС и Китай в цифриПрез миналата година България е изнесла стоки за Китай на стойност 748 млн. евро

Вносът от Русия се оформя главно от „енергийни продукти“, „сурови материали“ и „храни и напитки“, които съставят дял от 72% от реализираната продукция. 

При по-детайлен преглед става ясно, че най-голям дял в европейския износ към Русия заемат „медикаменти“, докато „петрол, масла и суров нефт“ доминират руския износ за ЕС.

Сред страните-членки на ЕС най-голям търговски партньор на Русия е Германия по отношение както на износа, така и на вноса.

През миналата година Германия е внесла руски стоки за 33 млн. евро, същевременно изнасяйки стоки за 26 млрд. евро към руския пазар. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg