Търговският дефицит на Румъния се повишава с 50% за периода януари-октомври

568
Търговският дефицит на Румъния се повишава с 50% за периода януари-октомври

Търговският дефицит на Румъния се е повишил с близо 50% за периода януари-октомври на тази година, в сравнение със същия период година по-рано, посочиха оповестени официални данни.

За десетте месеца на годината дефицитът в търговските отношения на страната е възлязъл на 15 млрд. евро, според изнесените данни.

За сравнение, година по-рано търговският дефицит на северната ни съседка е възлизал едва на 9.6 млрд. евро.

До голяма степен повишението на показателя се е предопределило от присъединяването на страната към ЕС от началото на годината и повишения внос от страните от ЕС, в резултат на отпадането на редица ограничения в търговията.

Износът от Румъния се е повишил с 15% за десетте месеца на годината на годишна база, до ниво от 21.5 млрд. евро, в сравнение с 19.2 млрд. евро година по-рано.

Вносът обаче за същия период се е повишил значително повече, нараствайки с цели 27%, до 36.5 млрд. евро от 28.7 млрд. евро година по-рано.

Въз основа на размера на търговския си дефицит, Румъния се нарежда на не особено престижното пето място сред страните от ЕС, като с по-голям такъв от нея са Великобритания, Испания, Франция и Гърция.

Високото ниво на търговски дефицит сериозно заплашва румънската икономика, като повишава значително дефицита по текущата сметка. Той може да доведе до значителна по размер външна нестабилност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg