Търговският дефицит на Румъния се повишава силно през септември

389
Търговският дефицит на Румъния се повишава силно през септември

Търговският дефицит на Румъния се е повишил значително през септември, като причина за нарастването му в основната си част е поскъпващата национална валута, която прави вноса на стоки от ЕС относително по-евтин.

За месеца дефицитът е нараснал до ниво от 1.69 млрд. евро, в сравнение с този от 1.175 млрд. евро през същия месец на предходната година, сочат данни на националния статистически институт.

Той е бил по-нисък от ревизирания във възходяща посока дефицит в размер на 1.797 млрд. евро месец по-рано.

Вносът в Румъния през септември се е повишил с 22.5% на годишна база, до ниво от 4.14 млрд. евро, докато износът е нараснал с 11.1%, до ниво от 2.45 млрд. девро.

До голяма степен в основата на ръста на румънската национална валута стоят повишените към страната инвестиции, с присъединяването й към ЕС от началото на настоящата година заедно с България, коментират пазарни специалисти.

Поскъпването на леята спрямо еврото обаче прави европейските стоки по-достъпни и предпочитани от страна на потребителите в страната.

От началото на годината леята се е повишила с 3% спрямо еврото и с 18% спрямо щатския долар.

В същото време Румъния премахна много ограничителни бариери и мита при присъединяването си към ЕС, като отвори пазара си за внос на европейски стоки.

Търговският дефицит стои и в основата на разширяващия се дефицит по текущата сметка. Нарастването на негативния показател бе и в основата на решението на една от водещите световни рейтингови агенции - Standard & Poor's да понижи кредитния рейтинг настоящата седмица за втори път от април насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg