Търговският дефицит в Румъния ще продължи да нараства и през тази година

309
Търговският дефицит в Румъния ще продължи да нараства и през тази година

Търговският дефицит на румъния се очаква да възлезе през тази година на 17.9 млрд. евро, което би било с 2.4 млрд. евро повече от направените прогнози на националния институт за прогнози в страната през есента.

Повишението на прогнозата се предопределя от продължаващия изпреварващ ръст на вноса пред този на износа в страната. Прогнозите сочат ръст на износа на страната от 18.1% през тази година, на фона на очакваното повишение от 17% в износа на страната.

През последните няколко години търговският дефицит на северната ни съседка бележи трайно повишение, възлизайки на 7.3 млрд. през 2004 година, 10.3 млрд. евро през 2005 година, както и на 14.9 млрд. през изминалата 2006 година, по данни на националната статистика.

Ноември месдец миналата година бе месецът с най-голям реализиран търговски стокообмен за страната, като износът тогава възлезе на 2.93 млрд. евро, а вносът на 4.86 млрд. евро.

Комисията по ппланиране повиши прогнозата си и за очаквания дефицит по текущата сметка на страната за настоящата година, като очаква той да се повиши до 11% от БВР в сравнение с 10% от брутния вътрешен продукт през изминалата година.

Очакванията на МВФ са дори по-песимистични, като от там прогнозират дефицитът по текущата сметка на Румъния през тази година да възлезе на 12% от БВП на страната.

Значителният размер на търговския дефицит се сочи от специалистите, като основен риск пред финансовата стабилност на новата страна членка на ЕС.

Официалните правителствени прогнози, оповестени през есента, бяха за отрицателно салдо по показателя в размер на 9.2% за тази година.

Комисията за планиране прогнозира ръст на румънската икономика през тази година в размер на 6.5%, което съвпада с прогнозите на МВФ за ръст.

През изминалата годината румънската икономика нарасна с 8% на годишна база, превишавайки правителствените очаквания от 7% през есента. За следващата година средните очаквания са за ръст на икономиката от 6.3%, за 2009 година 5.9% и 5.6% за 2010 година.

Инфлацията през настоящата година се очаква да е в размер на 4.3%, което е с 0.2 процентни пункта под прогнозите през есента.

Комисията за планиране ревизира леко в низходяща посока и очакванията си за безработица за настоящата година до 5.2% от по-ранните им очаквания за 5.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg