Темповете на инфлацията в Унгария се ускоряват значително в края на 2007 г.

625
Темповете на инфлацията в Унгария са се увеличили значително през последния месец на изминалата година вследствие поскъпването на горивата, като по този начин за централната банка на страната става все по-трудно да намали лихвата, която е втората по-големина в ЕС, съобщава Bloomberg.

За трети пореден месец в Унгария отчитат ръст в цените, като инфлацията достигна 7.4 на сто на годишна база, в сравнение със 7.1 на сто, отчетена за предходния месец.

Средните очаквания на икономистите бяха тя да не надхвърли 7.3 на сто. Цените отчитат повишение с 0.4% за декември спрямо предходния месец.

За съжаление на селскостопанските производители това лято се оказа много сухо, което провали голяма част от реколтата, вследствие на което цените на храните се повишиха. Това застраши значително усилията на централната банка да контролира инфлацията, която отчете най-бързи темпове на растеж от юли 2001 г.

Тъй като цените на горивата също силно нараснаха, малко вероятно е банката да успее да намали скоро лихвите, смятат икономическите анализатори.

Основната инфлация в страната, която включва цените на храните и енергията, се е повишила с 0.6 на сто на месечна база и с 4.8 на сто на годишна. Средното й темпо за цялата изминала година е 8 на сто при очаквания от страна на централната банка за месец ноември от 7.9 на сто.

През последния месец на миналата година централната банка в Унгария е оставила непроменена основната лихва по двуседмичните депозити на ниво от 7.5 на сто, като по този начин тя е по-ниска само от тази в северната ни съседка Румъния от страните в ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg