Топ 100 на компаниите в Румъния с пазарна капитализация от 36 млрд. евро

587
Топ 100 на компаниите в Румъния с пазарна капитализация от 36 млрд. евро

Стоте най-големи компании на Букурещката Фондова Борса (BSE) формират 96% от общата капитализация на пазара, съобщава румънската преса. Повече от 2,300 компании са листнати на BSE и RASDAQ, като в момента се търгуват 500 от тях. По брой на емисии, Румънският капиталов пазар е един от първите в Европа.

Стоте най-големи компании формират повече от 95% от общата пазарната капитализация в страната, като те са и най-често търгуваните емисии.

Пазарната оценка на тези дружества надхвърля 36 милиарда евро, при 37.1 милиарда общо за двата пазара в Румъния по данни от петък.

Топ три на борсата в Букурещ са Petrom Bucuresti (SNP), BRD и Alro Slatina (ALR), които съставляват почти половината от общата пазарна капитализация. Alro Slatina се изкачи до трето място едва през последните няколко месеца, след като пазарната стойност на компанията се повиши с почти 1.5 млрд. евро.

Към списъка на компаниите с оценка над 1 млрд. евро тази година се присъединиха Transelectrica Bucuresti и Oltchim Ramnicu Valcea, с което общият им брой стана шест.

За нарасналата капитализация на повечето компании в Топ 100 допринесе значителното увеличение в цената на акциите им, която при някои от тях се удвои, а при други нарасна между пет и десет пъти.

Тези внушителни увеличения се дължат на нарасналата ликвидност на компаниите, както и на извършените увеличения на капитала.

Най-много увеличения имаше при RASDAQ, където капитализацията на 23 компании надвиши 100 милиона евро само от началото на 2007. За сравнение, в началото на годината само една компания в RASDAQ - Asirom, можеше да се похвали с такава оценка.

В Топ 100 на компаниите от RASDAQ влизат и някои от „звездите на пазара“ през последните месеци - Dafora Medias, с капитализация от почти 300 млн евро, която извърши и едно от най-големите увеличения на капитал досега – компанията успя да набере 38 млн. евро от инвеститорите.

Пазарната оценка на Automobile Craiova достигна 247 млн. евро докато компанията очаква да бъде приватизирана. В същото време стойността на Prospectiuni Bucuresti се увеличи до 232 млн. евро, след като основният акционер - бизнесменът Овидиу Тендер продаде 12% от акциите на компанията с цел да увеличи ликвидността й.

Сред „Звездите“ на RASDAQ са също и петролни компании като Condmag Brasov (128 млн. евро) и Armax Gaz Medias (116 млн. евро). В списъка влизат и Electromagnetica Bucuresti (106 млн. евро), и компаниите от сектора на недвижимите имоти Metav Bucuresti (150 млн. евро), Romaero Bucuresti (150 млн. евро), Romaero Bucuresti (145 млн. евро) и Imotrust Arad (120 млн. евро).

Споменатите компании са най-често търгуваните на борсата в северната ни съседка през последните месеци. Те са донесли значителни печалби на инвеститорите, като в случаите на Imotrust Arad и Automobile Craiova възвращаемостта е била десет пъти стойността на инвестицията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg