Трансгаз излиза на румънската борса

553
Трансгаз излиза на румънската борса

Румънската монополна компания за пренос на газ - Трансгаз се очаква да излезе на борсата до няколко седмици, стана ясно на специална пресконференция, организирана днес от румънското подразделение на словенската компания KD.

Като вероятна дата за провеждане на първичното публично предлагане, на което ще бъдат предложени 1.177 млн. нови акции, или 10% от капитала след увеличението, се сочи периода 27 ноември - 7 декември, като бе съобщено, че точният период ще бъде оповестен до няколко дни.

Новопредложените акции са с номинал от 10 леи (2.9 евро) и цена, на която ще бъдат предложени от 57 евро за брой, като от SSIF KD Capital Menagment прогнозират засилен интерес от страна на инвеститорите и презаписване от около десет пъти.

Спадът на румънската фондова борса през последните два месеца, когато от пазара бяха изтеглени около 190 млн. евро за последните два месеца, до голяма степен е свързан с предстоящото първично публично предлагане, което ще бъде и най-голямото на румънската фондова борса и първото за тази година, според изпълнителния директор на румънското звено на КD - Силвиу Енаке.

Той прогнозира още, че впоследствие тези пари ще се върнат на пазара, което може да доведе и до повишение при румънските индекси.

За разлика от провежданите напоследък първични публични предлагания у нас, при които средствата не са предварително изисквани от инвеститорите, при тези в Румъния те се изискват.

Приватизацията на държавната монополна компания за пренос на газ е част от предприетата правителствена стратегия за приватизация на ключови компании. Тя до голяма степен ще бъде огледална на проведената по-рано такава на Транселектрика.

Румънската компания разполага с 12 000 км газопреносна мрежа, която е държавна собственост, за ползването на която Трансгаз заплаща данък от 5% от приходите си.

Приходите на компанията са насочени в две основни звена - вътрешен и международен пренос.

Вътрешният сформира около 68.5% от приходите на компанията, но той не е особено доходоносен, тъй като държавата определя цената на услугата, като се влияе от принципа за печалба от 8% след приспадането на разходите на дружеството.

Международния пренос обаче е изключително рентабилен, като маржинът на печалбата при него е от над 100%, коментират румънските финансисти.

Приходите на компанията за изминалата година са възлизали на 266 млн. евро, като за първото полугодие на настоящата година те са в размер на 145 млн. евро, или повишение от 19.92% на годишна база, посочиха изнесените финансови резултати по време на презентацията.

Възвръщаемостта на собствения капитал традиционно за подобен род компании е ниска и възлиза на 4.4%. Средният профит маржин от дейността на дружеството възлиза на 20.5%.

При осъществяването на първичното публично предлагане от 57 евро за брой пазарната му капитализация се очаква да възлезе на над 650 млн. евро и от румънската финансова компания прогнозираха, че тя е възможно да се повиши до над 1 млрд. евро в краткосрочен аспект.

Предложените акции ще бъдат за едри инвеститори с поръчки за над 147 000 евро, на които ще бъдат предоставени 60% от предложеното количество, както и 40% за инвеститорите с поръчки за под посочената сума.

Прогнозираното съотношение цена-печалба за тази година е 11.1, при такова за изминалата от 13.8. Средното за европейски компании в сектора е 16.4, стана ясно още по време на днешната презентация.

Бе направен аналог с първичното публично предлагане на Транселектрика, която е отбелязала ръст от 53% в деня на борсовия си дебют.

Като основни проблеми пред компанията се сочат относително старата и преносна мрежа, като 8 400 км са със срок на експлоатация от над 25 години.

Друга заплаха е силната обвързаност на компанията с Газпром, който е и единственият доставчик на пренасяния газ.

Като предимства за инвеститорите се сочат очакваният силен интерес към първичното публично предлагане, както и фактът, че 50% от печалбата задължително се разпределят под формата на дивидент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg