Траншът за Гърция бе отложен за ноември

734
Траншът за Гърция бе отложен за ноември

Следващият кредитен транш за Гърция може да постъпи през ноември, съобщи ръковдителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер на пресконференция след заседанието на министрите на финансите на еврозоната, информира РИА Новости.

Той увери, че Гърция няма да напусне еврозоната, не се предвижда и дефолт.

„Еврогрупата ще обсъди (предоставянето на шестия транш), едва след като докладът на Тройката е налице. Отчетът няма да е готов по-рано от 13 октомври", каза Юнкер.


Той добави, че Гърция ще е в състояние да изпълнява задълженията си до ноември, когато може да бъде отпуснат поредния транш по кредита. Юнкер не уточни какво трябва да направи страната, която по-рано съобщи, че без парите от еврозоната и МВФ тя може да допусне фалит още през втората половина на този месец.

По този начин Еврогрупата потвърди отлагането на новия транш за Гърция с около половин месец. Още в средата на септември от ЕК предполагаха, че Тройката ще приключи с оценката си за икономиката на Гърция до края на септември, а Еврогрупата да реши за транша до средата на октомври.

Отлагането на заема е дипломатически успех за Финландия, която, по думите на Юнкер, бе единствената държава, поискала гаранции за заема към Гърция. Сложната схема за гарантиране бе съгласувана на срещата на групата от 3 октомври. Юнкер изрази надежда, че всички министри са разбрали, как ще работи тя.

Въпросът за предоставянето на финансова помощ на Гърция по новата схема ще се решава не на политическо ниво, а изцяло на база анализа за ефективността на мерките по съкращаването на бюджетния дефицит на Гърция. По оценки на Юнкер, въпросът за формиране на втора тригодишна антикризисна програма за Гърция в размер 160 млрд. евро, едва ли ще се реши по-рано от ноември, пише още изданието.

По първоначална идея шестият транш по кредита за Гърция в размер на 8 млрд. евро трябваше да се преведе през септември. Финансовата помощ от 110 млрд. евро на еврозоната и МВФ бе одобрена през май 2010 година. Преди да бъде отпуснат транш, мисия на Тройката - представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ, посещават Атина и оценяват успехите на Гърция при изпълнението на бюджетната прогрсма.

В замяна на реализацията й бива одобрена и финансовата подкрепа. Поредната визита на Тройката се провали в началото на септември, защото страната показа, че не е в състояние да достигне бюджетните цели за 2011 и 2012 година. На Гърция й се наложи да приеме спешно нови допълнителни мерки за консолидация, Тройката се върна в Атина и сега оценява, до колко те са достатъчни за постигане на договорените по-рано показатели или до близки до тях стойности.

Засега от Еврогрупата не съобщават какви ще последва, ако „тройката" установи, че приетите мерки няма да бъдат достатъчно ефективни при изпълнението на бюджет 2011 и 2012 година. Все пак уверява, че до излизане на Гърция от еврозоната или фалит няма да се стигне.

Както вече се разбра, Атина ще приеме допълнителни мерки за икономии през 2011 и 2012 година за 6.6 млрд. евро. Проектобюджетът на страната предвижда преразглеждане на дефицита през 2011 г. до 8.5% от БВП от 7.6% заради рецесията, която се оказа много по-дълбока от предполагаемата. Министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос заяви в понеделник, че Гърция няма да бъде „изкупителната жертва" за еврозоната и е твърдо решена да гарантира първичен бюджетен излишък (с приспадане плащанията по дълга) през 2012 година.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg