Трайков обясни причините ни за излизане от Бугас-Александруполис

835
Трайков обясни причините ни за излизане от Бугас-Александруполис

Екологичните притеснения са у хората в бургаския район и туристическия бранш. Но причината, с която Министерството на финансите обосновава излизането от проекта за петролопровод “Бургас-Александруполис“, е икономическа.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод отказа на България от нефтопровода. Той подчерта, че проектът "Бургас-Александруполис" за България не е енергиен проект, а транспортен.

Според министъра, МФ носи основната отговорност за проекта, именно защото е принципал по проекта. Той каза още, че предстои събрание на акционерите в Амстердам (на 14 декември), където ще бъде обсъдено предложението за оттеглянето на България от проекта, както и ще стане ясно какви ще са реакциите на партньорите.

Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 млн. лева, съобщиха от МС.

Това са вноски, които сме дължали 2009, 2010 и 2011 година, досега не сме плащали. Според БСП обаче Гърция и Русия могат да поискат компенсации, които могат да достигнат до 1 млрд. долара.

В този проект трябва да има ясна стратегическа полза. В случая петролът от Черно море трябва да отиде в Средиземно море. За партньорите от Русия и Средиземноморието са ясни ползите, но за България не е ясна ползата, посочи Трайков. Той даде пример, ако едно момче иска да отиде при своята любима, но мине с кални обувки по коридора, очевидно има полза за момчето и за любимата, но не и за коридора.

За АЕЦ "Белене" министър Трайков каза, че "там за щастие успяхме да вкараме проекта в едни нормални релси на управление на проекти". Случват се две неща - първо, подплътяват се аргументи за очакванията ни за пазара и на параметрите на проекта. Второ, договарят се с партньора приемането на тези параметри.

Нямаме договорена цена за АЕЦ "Белене", каза Трайков. В една ядрена централна крайната цена се получава от лихвите по кредитите, ето това не е договорено, посочи той. В енергийния пазар почти всичко е променлива. Едно е ясно, че цената на тока на АЕЦ "Белене", както и на всяка нова централа, ще бъде много по-висока от АЕЦ "Козлодуй".

За шистовия газ Трайчо Трайков заяви, че няма никакво съмнение, че ние искаме да направим всичко по най-добрия начин. В САЩ правят изследвания по този въпрос, те излязоха с доклад, че няма вреди, подчерта министърът. Земните богатства по закон принадлежат на всички българи. "Смятам, че в обществото има решителен дефицит на информация по този въпрос, категоричен бе той.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...