Трайков обясни причините ни за излизане от Бугас-Александруполис

895
Трайков обясни причините ни за излизане от Бугас-Александруполис

Екологичните притеснения са у хората в бургаския район и туристическия бранш. Но причината, с която Министерството на финансите обосновава излизането от проекта за петролопровод “Бургас-Александруполис“, е икономическа.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод отказа на България от нефтопровода. Той подчерта, че проектът "Бургас-Александруполис" за България не е енергиен проект, а транспортен.

Според министъра, МФ носи основната отговорност за проекта, именно защото е принципал по проекта. Той каза още, че предстои събрание на акционерите в Амстердам (на 14 декември), където ще бъде обсъдено предложението за оттеглянето на България от проекта, както и ще стане ясно какви ще са реакциите на партньорите.

Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 млн. лева, съобщиха от МС.

Това са вноски, които сме дължали 2009, 2010 и 2011 година, досега не сме плащали. Според БСП обаче Гърция и Русия могат да поискат компенсации, които могат да достигнат до 1 млрд. долара.

В този проект трябва да има ясна стратегическа полза. В случая петролът от Черно море трябва да отиде в Средиземно море. За партньорите от Русия и Средиземноморието са ясни ползите, но за България не е ясна ползата, посочи Трайков. Той даде пример, ако едно момче иска да отиде при своята любима, но мине с кални обувки по коридора, очевидно има полза за момчето и за любимата, но не и за коридора.

За АЕЦ "Белене" министър Трайков каза, че "там за щастие успяхме да вкараме проекта в едни нормални релси на управление на проекти". Случват се две неща - първо, подплътяват се аргументи за очакванията ни за пазара и на параметрите на проекта. Второ, договарят се с партньора приемането на тези параметри.

Нямаме договорена цена за АЕЦ "Белене", каза Трайков. В една ядрена централна крайната цена се получава от лихвите по кредитите, ето това не е договорено, посочи той. В енергийния пазар почти всичко е променлива. Едно е ясно, че цената на тока на АЕЦ "Белене", както и на всяка нова централа, ще бъде много по-висока от АЕЦ "Козлодуй".

За шистовия газ Трайчо Трайков заяви, че няма никакво съмнение, че ние искаме да направим всичко по най-добрия начин. В САЩ правят изследвания по този въпрос, те излязоха с доклад, че няма вреди, подчерта министърът. Земните богатства по закон принадлежат на всички българи. "Смятам, че в обществото има решителен дефицит на информация по този въпрос, категоричен бе той.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg