Тройка: Руските акции ще поскъпнат с още 10% през 2009 г.

639
Тройка: Руските акции ще поскъпнат с още 10% през 2009 г.

Цените на акциите в Русия ще нараснат поне с още 10% през 2009 г. до най-високото им ниво от юли 2008 г., докато тече "техническото" възстановяване от 67-процентния спад през миналата година, смята президентът на руската инвестиционна банка Тройка ДиалогПавел Теплюхин.

„Индексът Micex на ценните книжа, деноминирани в рубли, ще нарасне до 1 500 пункта доста скоро", казва Теплюхин, който ръководи подразделението за управление на активи на най-старата руска инвестиционна банка.

Индексът губеше 0.5% от стойността си към 13:15 часа в Москва днес, след като вчера скочи с 4.2%, затваряйки на ниво от 1 365.18 пункта.

"Със сигурност индексът ще достигне това ниво през тази година, няма съмнение," казва Теплюхин. "Възстановяването, което наблюдаваме в момента, не се базира на фундаментални принципи. Това е малко или много техническо възстановяване от големия спад от миналата година."

Micex е нараснал почти със 120% през 2009 г. и е най-добре представящият се сред 90-те основни индекси, следени от Bloomberg. Световната икономика показва признаци на възстановяване, а цената на суровия петрол от сорта Урал, който генерира основната част от приходите от износ на Русия, се повишава от достигнатото дъно от 38.59 долара за барел през февруари до 76.76 долара днес.

Ръстът ще се забави, след като Micex достигне 1 500 пункта, тъй като инвеститорите отново ще започнат да следят "фундаменталните" икономически двигатели в Русия.

"Ръстът в момента не е в резултат на това, че икономиката на Русия се справя много добре, а защото спадът беше прекалено голям," казва Теплюхин. "В руската икономика имаше фундаментална промяна и тя като цяло беше негативна."

Промишленият срив в Русия се задълбочава през октомври, след като производството пада с 11.2% на годишна база в сравнение с 9.5-процентно понижение през септември.

Световната банка занижи прогнозата си за руската икономика и очаква 8.7% свиване през тази година, в сравнение с прогнозата си за свиване от 7.9% направена през юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg