Трудно приземяване грози някои страни от Централна и Източна Европа

433
Трудно приземяване грози някои страни от Централна и Източна Европа

Страните от Централна и Източна Европа са със сериозна опасност за прегряване на икономиките им, според финансовата институция Danske Bank.

Особено с голяма сила важи това за страните от балтийския регион – Литва, Латвия и Естония, както и за балканските такива – България и Румъния, сочи публикуван доклад.

Тези страни са с най-голяма опасност за “трудно приземяване”, след ускорения ръст на икономиките им през последните няколко години.

Рисковете се повишават, като признаци за “прегряване” проявяват напоследък и по-стабилните икономики от региона на страни, като Полша, Чехия и Словакия.

Кризата на щатските ипотечни пазари, пренесла се и на световните такива до голяма степен повишава опасността от криза и в посочените страни.

Отливът на инвеститори от тези страни, на фона на значителните им по размер дефицити по текущите им сметки може да доведе до значителен финансов дисбаланс, коментират още от банката.

Ръстът на икономиките на страните от ЦИЕ значително изпреварва този на развитите западоевропейски пазари, което води до постепенното изравняване на инвестициите, търговията и нивата на заплатите с тях.

Това обаче, от своя страна доведе и до значително повишение на отрицателните им салда по текущите сметки, създавайки инфлационен натиск и принуди страните с изключение на Словения да забавят присъединяването си към Еврозоната.

В същото време кризата на световните финансови пазари доведе до отлив на инвестиции от по-рисковите пазари, което прави страните от региона изключително уязвими, като се вземе впредвид, че инвестициите бяха основното средство за запълването на дупките в платежните им баланси.

Това се изрази и в спад на индексите при някои от страните, като естонският индекс OMX Tallinn index се е понижил с 13% от началото на годината, докато латвийският OMX Riga index е загубил около 6% от стойността си, под данни на Bloomberg data.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg