ЦБ на Полша повиши лихвите до най-високото им от три години ниво при 6% на годишна база

586
ЦБ на Полша повиши лихвите до най-високото им от три години ниво при 6% на годишна база

Полската централна банка повиши нивото на лихвите в страната с двадесет и пет базисни пункта до ниво от 6% на годишна база.

Това е и най-високото ниво на лихвите в източноевропейската страна от близо три години насам, като действието се предопределя от борбата на централната банка срещу растящата инфлация.

Действието на банката бе очаквано от повечето инвеститори, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

Все по-честа става тенденцията на увеличаване на лихвите в развиващите се страни, като такива бяха предприети вече от централните банки на Бразилия, Русия, Индия, Турция и ЮАР.

Глобалното повишение на цените до голяма степен предизвикано от рекордното поскъпване на петрола, храните и горивата, е в основата на предприеманата политика от развиващите се страни, където традиционно инфлацията е на по-високи нива от развитите такива.

В Полша инфлацията през май се повиши до ниво от 4.4%, което бе и най-високото й ниво от декември 2004 година насам. Тя значително превиши средните очаквания на централната банка за 2.5% на годишна база през изминалия месец.

Като цяло икономиката на Полша се развива с по-ускорени темпове, което е друга причина подхранваща инфлацията в страната. През изминалата година икономиката на страната се е повишила с 6.6% на годишна база, или с най-много от десетилетие насам.

През тази година ръстът се очаква да се забави в известна степен, но да се запази при относително високи нива и значително над тези на развитите западноевропейски страни при 5.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg