Ценовият таван на газа в ЕС може да нанесе удар от $33 млрд. на пазара

626
Ценовият таван на газа в ЕС може да нанесе удар от $33 млрд. на пазара

© Getty Images

Търговците на енергийния пазар ще трябва да предвидят плащания за допълнителни 33 млрд. долара, ако планът за налагане на пределно допустима цена при ключов референтен показател за газа в Европа бъде осъществен.  
 
Това сочи оценка на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирана от Financial Times
 
Производителите и търговците, които разчитат на нидерландския хъб за газови фючърси TTF, могат да бъдат изправени пред увеличение с 80% на плащанията, които правят като застраховка за подсигуряване на сделките си. Такова предупреждение е отправила борсата към ЕK, според документ, видян от FT.
 
Оценката на борсата отразява както първоначалния марж, който защитава контрагентите срещу риска от неизпълнение, така и променливия марж, който покрива колебанията на ежедневните пазарни цени.
 
Толкова голямо увеличение на гаранционните депозити може "да дестабилизира пазара", допълва борсовата платформа, която управлява фючърсния пазар TTF.  
 
Гаранционните депозити по суапови и фючърсни договори, използвани от производителите на енергия, вече поскъпнаха двойно тази година, според ЕЦБ. Това принуди много компании да прибягнат до кредитни линии и да извършват повече частни сделки, тъй като гаранционните депозити са по-малки. 
 
Предупреждението на ICE идва, докато ЕС работи по финализирането на плановете за таван за цените на газа на фона на енергийната криза в Европа. 
 
Руската инвазия в Украйна засегна доставките, ограничи икономическото производство в целия блок и принудиха енергийните компании от ЕС да търсят милиарди евро в спешни фондове, коментира FT.

Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз ще обсъдят днес в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ, след като ЕK предложи тази седмица в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция след предложението еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. 
 
Тя добави, че ЕС не може да си позволи да купува газ на всяка цена. По нейните думи прибягването до подобна мярка крие опасности, затова се предвижда ЕК да може да прекрати действието на този извънреден механизъм, ако прецени за необходимо.
 
Предложението предвижда да не се сключват сделки над посочения ценови праг за месеца след датата на сделката. За да бъде задействан механизмът, ще бъде необходимо също цената на газа (доставян по тръбопровод) да е надхвърлила с 58 евро стойността на втечнения газ в десет поредни работни дни в продължение на две седмици.
 
Това не е намеса на пазара, за да се въведат неестествено ниски цени, обясни Симсон. Целта е да се предотвратят прекалено високи цени, които не отговарят на развитието на световния пазар, добави тя.

Подкрепа за налагане на таван на цената на природния газ изразяват до 15 страни от ЕС, сред които Полша, Италия и Гърция. На противоположно мнение са група държави от Евросъюза, начело с Германия, които твърдят, че налагането на ценова граница може да затрудни доставките на природен газ.
 
Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е ротационен председател на ЕС, обяви, че очаква "доста пикантни" дискусии на днешната среща на министрите на енергетиката на страните от ЕС, които обсъждат в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ.
 
Преди това полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва определи предложението като "шега", съобщи Reuters. "Не зная дали има някой, който би могъл да подкрепи това предложение. То дори не е основа за начало на дискусия", заяви полският министър в Брюксел.
 
Предложението на ЕК, според което цените на газовите фючърси трябва да бъдат ограничени до 275 евро (286,46 долара) за мегаватчас е "незадоволително", заяви белгийският министър на енергетиката Тин ван дер Страте.
 
Eстонският министър на енергетиката Рийна Сикут каза, че Естония е готова да приеме предложението на ЕК за пределната цена на природния газ, само ако то се прилага "при извънредни обстоятелства". 
 
Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви при пристигането си на министерска среща в Брюксел днес, че "таван (на цената на газа) от 275 евро всъщност не е таван" и добави, че стойност между 150 и 200 евро би била "реалистичен таван". Той заяви, че "енергийната криза е шокираща за домакинствата и бизнеса" и че те трябва да бъдат защитени.
 
Според Костас Скрекас "един механизъм за корекция трябва да бъде по-реалистичен, защото дори през август, когато преживяхме скок до небето на цените на природния газ, този коригиращ механизъм не можеше да бъде приложен. Разбира се, той трябва да бъде разумен. Трябва да бъде такъв, че да ни помогне да намалим цените на газа. Защото точно сега това е голям проблем". 
 
Скрекас подчерта, че "големият проблем на Европа е, че купува най-скъпия природен газ на света. "Ние трябва да реагираме възможно най-скоро. Не можем да губим време", добави гръцкият министър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg