Централните банки на седем страни договориха мерки срещу прането на пари

313
Централните банки на седем страни договориха мерки срещу прането на пари

Централните банки на седем страни от Югоизточна Европа се споразумяха днес да работят заедно за засилване на трансграничния банков надзор след бързата експанзия на гръцки и други банки в региона, съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението има за цел да подобри контрола и регулацията на банките в региона, да увеличи усилията в борбата с прането на пари и да проследява паричните потоци, свързани с международния тероризъм.

На фона на постояннно нарастващия брой трансгранични банкови институции в Югоизточна Европа управителите на банки обсъдиха и договориха многостранен меморандум за разбирателство, съобщи управителят на Националната банка на Гърция Николас Гарганас.

Споразумението бе постигнато от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Албания, Македония и Кипър. Централните банки на Турция, Босна и Черна гора също бяха поканени да се присъединят.

След либерализацията на финансовата система в началото на деветдесетте години и присъединяването към еврозоната в началото на 2001 г. гръцките банки започнаха кредитна експанзия, която помогна за финансирането на редица покупки на Балканите.

С авоарите си гръцките банки контролират около 26 процента от банковия пазар в Македония, 29 процента в България, 17 процента в Албания, 16 процента в Румъния и над 10 процента в Сърбия.

Споразумението, което ще бъде подписано по-късно днес, предимно се състои в по-голям обмен на данни между централните банки на страните в региона и създаване на процедура за увеличаване на комуникацията. Специални работни групи за прането на пари и финансирането на терористи също ще бъдат създадени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg