Централните банки в Източна Европа може да пренебрегнат ЕЦБ

921
Централните банки в Източна Европа може да пренебрегнат ЕЦБ

Централните банки в Източна Европа вероятно ще оставят лихвените си проценти без промяна в следващите седмици, тъй като се опитват да подкрепят икономическото възстановяване, пренебрегвайки признаците за ускоряваща се инфлация и сигналите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще вдигне основния си лихвен процент, пише Bloomberg.

Централната банка на Чехия ще остави лихвата без промяна днес, а централните банки на Унгария и Румъния се очаква да направят същото през следващата седмица, според анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg. Повечето анализатори също така очакват Централната банка на Полша да не прави промени на 4-5 април. Очакванията са още, че Русия ще запази лихвата си на 25 март.

Централните банки по света изпитват проблеми с контролирането на инфлацията на фона на нарастващите цени на хранителните продукти и петрола. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви на 3 март, че вдигането на основната лихва през април е възможно.

Паричните пазари в региона показват, че инвеститорите са намалили залозите си за това колко ще се увеличат лихвените проценти. Лихвените форуърди, които ограничават размера на лихвите в деветмесечен период, в момента показват, че основната лихва в Полша ще нарасне с 86 базисни пункта до края на годината; преди две седмици прогнозата беше за ръст от 1.01%. В момента основната лихва в Полша е 3.75%.

Унгарските споразумения за лихвен форуърд показват увеличение на лихвата с около 25 процентни пункт, в сравнение с 40 базисни пункта преди две седмици, докато чешките контракти сигнализират евентуално повишение от 71 базисни пункта, в сравнение със 78 базисни пункта преди две седмици. Основната лихва в Унгария е 6%, докато тази в Чехия е 0.75%.

Чешката централна банка се очаква да публикува решението си по-късно днес. Инфлацията в Чехия нарасна до 1.8% през февруари под таргета на централната банка от 2%.

В Полша, която не изпадна в рецесия по време на световната финансова криза, централната банка изтъква "несигурността по отношение на икономическия растеж" като причина за оставянето на лихвата без промяна на последната й среща. Банката очаква икономиката на страната да нарасне с 4.5% през тази година, докато Унгарската централна банка прогнозира 3.1% ръст.

Централната банка на Русия също ще обсъжда лихвите утре. Банката вероятно няма да направи промени, след вдигна лихвите с четвърт процентен пункт на 25 февруари.

Инфлацията в Полша остава без промяна на ниво от 3.6% през февруари, докато потребителските цени в Унгария са се повишили с 4.1% на годишна база през миналия месец.

Полската централна банка вдигна лихвата през януари за първи път от юни 2008 г., и я остави без промяна през март, след като нивото на безработицата в страната нарасна до 10-месечен връх. Лихвата в Полша ще нарасне до 4.25% в сравнение с 3.75% в момента, според осреднената прогноза на анализаторите очаквали в проучване на Bloomberg.

Централната банка на Унгария за последно вдигна лихвата до 6% през януари. През миналия месец банката остави лихвата без промяна след три поредни повишения, изтъквайки като причина забавянето на темпа на инфлация и понижаването на заплатите. Според проучването на Bloomberg лихвата в Унгария ще остане без промяна до края на годината.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg