Централните банки в Източна Европа може да пренебрегнат ЕЦБ

947
Централните банки в Източна Европа може да пренебрегнат ЕЦБ

Централните банки в Източна Европа вероятно ще оставят лихвените си проценти без промяна в следващите седмици, тъй като се опитват да подкрепят икономическото възстановяване, пренебрегвайки признаците за ускоряваща се инфлация и сигналите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще вдигне основния си лихвен процент, пише Bloomberg.

Централната банка на Чехия ще остави лихвата без промяна днес, а централните банки на Унгария и Румъния се очаква да направят същото през следващата седмица, според анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg. Повечето анализатори също така очакват Централната банка на Полша да не прави промени на 4-5 април. Очакванията са още, че Русия ще запази лихвата си на 25 март.

Централните банки по света изпитват проблеми с контролирането на инфлацията на фона на нарастващите цени на хранителните продукти и петрола. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви на 3 март, че вдигането на основната лихва през април е възможно.

Паричните пазари в региона показват, че инвеститорите са намалили залозите си за това колко ще се увеличат лихвените проценти. Лихвените форуърди, които ограничават размера на лихвите в деветмесечен период, в момента показват, че основната лихва в Полша ще нарасне с 86 базисни пункта до края на годината; преди две седмици прогнозата беше за ръст от 1.01%. В момента основната лихва в Полша е 3.75%.

Унгарските споразумения за лихвен форуърд показват увеличение на лихвата с около 25 процентни пункт, в сравнение с 40 базисни пункта преди две седмици, докато чешките контракти сигнализират евентуално повишение от 71 базисни пункта, в сравнение със 78 базисни пункта преди две седмици. Основната лихва в Унгария е 6%, докато тази в Чехия е 0.75%.

Чешката централна банка се очаква да публикува решението си по-късно днес. Инфлацията в Чехия нарасна до 1.8% през февруари под таргета на централната банка от 2%.

В Полша, която не изпадна в рецесия по време на световната финансова криза, централната банка изтъква "несигурността по отношение на икономическия растеж" като причина за оставянето на лихвата без промяна на последната й среща. Банката очаква икономиката на страната да нарасне с 4.5% през тази година, докато Унгарската централна банка прогнозира 3.1% ръст.

Централната банка на Русия също ще обсъжда лихвите утре. Банката вероятно няма да направи промени, след вдигна лихвите с четвърт процентен пункт на 25 февруари.

Инфлацията в Полша остава без промяна на ниво от 3.6% през февруари, докато потребителските цени в Унгария са се повишили с 4.1% на годишна база през миналия месец.

Полската централна банка вдигна лихвата през януари за първи път от юни 2008 г., и я остави без промяна през март, след като нивото на безработицата в страната нарасна до 10-месечен връх. Лихвата в Полша ще нарасне до 4.25% в сравнение с 3.75% в момента, според осреднената прогноза на анализаторите очаквали в проучване на Bloomberg.

Централната банка на Унгария за последно вдигна лихвата до 6% през януари. През миналия месец банката остави лихвата без промяна след три поредни повишения, изтъквайки като причина забавянето на темпа на инфлация и понижаването на заплатите. Според проучването на Bloomberg лихвата в Унгария ще остане без промяна до края на годината.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...