Турската борса пета по ръст за 2007 г. сред развиващите се страни

413
Турската борса пета по ръст за 2007 г. сред развиващите се страни

Може да се каже, че изминалата 2007 година бе изключително ползотворна за турската фондова борса, въпреки политическото напрежение и ипотечната криза, обхванала световните пазари.

Сред развиващите се страни турската фондова борса е класирана на престижната пета позиция по доходност за инвеститорите, като тя е възлязла на 42.4%.

В същото време анализатори и инвеститори прогнозират интересът на инвеститорите към фондовата борса в страната да се задържи и през настоящата година.

На 15 октомври основният индекс на борсата в Истанбул регистрира исторически рекорд при ниво от 58 864 пункта, като той завърши последния работен ден на изминалата година при ниво от 55 538 пункта.

Най-голяма доходност за инвеститорите сред развиващите се пазари, традиционно за последните години е донесъл китайският фондов пазар, с такава в размер на 93.8%. Втори по доходност за вече изминалата година са били индонезийският, пакистанският и индийският, като доходността им е била под 50%.

След проведените на 22 юли избори в страната, политическото напрежение, тегнещо над борсата, се понижи и тя достигна исторически максимум на 24 юли.

Кризата, обхванала световните финансови пазари в разгара на лятото, не подмина турския и доведе до отлив на чуждестранните инвеститори и дълбока корекция до средата на август, отвела индекса IMKB National 100 Index до ниво от 43 300 пункта.

Стабилизирането на международните финансови пазари доведе до повишение и на турския индекс и достигането му към средата до октомври на нов исторически рекорд.

До голяма степен ръстът на индексите се предопределяше и от силното поскъпване на турската лира спрямо долара, което пък от своя страна предопределя значително по-големите лихви в Турция, които са близо три пъти по-високи, в сравнение със същите в САЩ.

Турската лира бе и най-поскъпващата за изминалата година валута спрямо долара, като тя е поскъпнала с 18% спрямо "зелените пари".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg