Турската икономика с 32% по-голяма след промяна в изчислението на БВП

463
Турската икономика с 32% по-голяма след промяна в изчислението на БВП

Турската икономика е с близо 32% по-голяма от предварителните прогнози след промяна на методологията за изчисляването на брутния й вътрешен продукт, целяща намаляване на размера на нерегистрираната "сива икономика".

Брутният вътрешен продукт на страната през 2006 година е бил в размер на 758.3 млрд. лири (608.9 млрд. долара), в сравнение с 576 млрд. лири съгласно старата методология на изчисляването на БВП, посочиха данни на националния статистически институт на страната.

Въз основа на новата методология най-вероятно брутният вътрешен продукт на страната за изминалата година е възлязъл на около 645.5 млрд. долара, или повишение от прогнозираните 489 млрд. долара.

Повишението на БВП-то на страната ще доведе до намаляване на дефицитът по текущата сметка на Турция, като процент от БВП, което пък от своя страна може да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на страната, коментират специалисти.

Действието може да доближи правителството до поставената му цел за повишение на дохода на човек от населението до 10 000 долара годишно до 2013 година, в сравнение с около 6 900 долара през изминалата година.

Специалисти прогнозират, че можем и да не станем свидетели на значителна положителна реакция на пазара, на каквато бихме станали при нормални условия. Причина за това са неблагоприятната макросреда на международните пазари, на фона на глобалното забавяне на ръста на световната икономика.

Новите промени при методологията за изчисляване на БВП на Турция са съобразно стандартите на Европейския Съюз.

Те включват по-добро измерване на сектора на финансовите услуги, както и индустриалните сектори, които да дадат по-ясна картина за състоянието на икономиката на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg