Турски представители проучват възможност да извадят страната от мониторинга на МВФ

302
Турски представители проучват възможност да извадят страната от мониторинга на МВФ

Официални представители в Анкара проучват възможност да извадят Турция от мониторинга, наложен от Международния валутен фонд (MВФ), мотивирайки се с икономическия растеж и динамичния приток на чуждестранни инвеститори в страната.

Инвеститори и анализатори обаче предупреждават, че това трябва да стане много внимателно, пише в коментар в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от електронното издание на гръцкия в. "Нафтемборики".

Икономиката на Турция е поставена под наблюдение от МВФ от години насам и въпреки икономическия растеж на страната и значителния спад на инфлацията през последните
десетилетия, политици и икономисти предупреждават, че стопанският възход все още не е допринесъл за създаване на задоволителен брой работни места.

Турция и МВФ подписаха през май 2005 г. споразумение за заем от 10 милиарда долара за срок от три години. Правителството, което ще дойде на власт след парламентарните избори в Турция на 22 юли, ще трябва да вземе решението дали договорът да бъде продължен.

Наблюдението от страна на фонда се счита за необходимо, тъй като насърчава международните инвеститори, смятат от Асет Мениджмънт.

Алтернативно решение е също Турция сама да регулира фискалните си проблеми чрез създаване на независим орган, който да следи тези процеси. В същото време обаче, въпреки икономическите си постижения, Турция се затруднява да изпълни поетите от нея ангажименти към фонда - инфлацията продължава да е висока, бюджетният дефицит расте, а високата безработица е тревожна.

Но каквото и решение да вземе Турция, не трябва то да буди нервност сред инвеститорите на турския пазар, се казва още в коментара на "Уолстрийт джърнъл".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg