ТВЕЛ интегрира научноизследователския институт „Бочвар"

902
ТВЕЛ интегрира научноизследователския институт „Бочвар

Един от най-големите високо технологични изследователски центрове в Русия - Научноизследователският институт за неорганични материали „А. А. Бочвар", стана част от корпорация ТВЕЛ. Процесът на интеграция ще завърши в края на тази година, съобщават от компанията.

Високотехнологичният научноизследователски институт за неорганични материали „А. А. Бочвар" (ВНИИНМ) в Москва е основан през 1945 г., и се занимава с експериментални и технологични изследвания в областта на ядреното развитие. С екип от 1 500 души той е един от водещите центрове в Русия, разработващ нови неорганични материали, технологии и производствено оборудване.

Според руски и европейски ядрени експерти интегрирането на ВНИИНМ в структурата и под ръководството на корпорация ТВЕЛ е безпрецедентна стъпка, в сливането на доставчик на високотехнологични решения и производител на крайни продукти.

Пьотр Лавренюк, вицепрезидент на корпорация ТВЕЛ, заяви: „Сред всички компании, съставляващи структурата на публичното акционерно дружество Атоменергопром, ТВЕЛ е най-сериозно заинтересована от дейността на ВНИИНМ. Затова и бе взето решение за постепенно интегриране на института в ТВЕЛ. До приключване на интеграцията институтът ще трябва да премине през оценъчен процес и да предприеме неизбежни стъпки към оптимизиране на дейността си", отбеляза още г-н Лавренюк.

Независимо от трудностите, през които в момента преминава цялата световна индустрия, поради глобалната финансова криза, ТВЕЛ е руският производител, който се движи напред и продължава да инвестира в иновативни проекти, ориентирани към бъдещето. Важна стъпка по този път е подсилването на научната база на компанията, както и ангажирането на най-добрите руски експерти в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели, които са събрани в института ВНИИНМ.

Институтът „Бочвар" (ВНИИНМ) е 100% притежание на руската държава. Той извършва изследвания по цялата гама от научно-технологични федерални, секторни и многосекторни програми. Центърът взема участие в разрешаването на проблеми, свързани с дейността на „Росатом". Научно-технологичната дейност на института е насочена и към изпълнение на задачите, поставяни от държавната корпорация, по осъществяването на фундаментални и приложни изследвания, развитие на нови материали за атомната енергетика, складирането на използвано ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, разработка на различни видове ядрено гориво за атомни електроцентрали.

Корпорация ТВЕЛ е водещ световен производител на ядрено гориво. Корпорацията напълно отговаря на изискванията за гориво на 74 ядрени реактора в Русия и други държави в света, сред които Украйна, България, Чехия, Словакия, Унгария, Финландия, Армения, Литва, Китай и др. Корпорацията доставя гориво за всеки шести реактор в света.

През октомври 2007 г. ТВЕЛ стана част от руският държавен холдинг Атоменергопром, който ще обедини 89 компании от ядрената индустрия. Това е компания, предлагаща завършен цикъл от дейности в ядрената енергетика, от уранодобив до строеж на ядрени електроцентрали и производство на електричество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg