UBS: Координиран фалит на Гърция е възможен до 2013 година

790
UBS: Координиран фалит на Гърция е възможен до 2013 година

Координиран фалит на Гърция е възможен до 2013 година. Това прогнозира швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) в свой информационен бюлетин, цитиран днес от гръцкия в. "Авриани" и БТА.

Анализаторите на банката оценяват като реален този фалит. Те смятат, че въпреки новото кредитно споразумение, икономическата криза в Гърция и вероятността от фалит продължават да са централна тема на световните пазари.

В бюлетина се прави прогноза, че много скоро ще има и втори фалит на Гърция, тъй като ще е нужно да бъдат отписани отново облигациите, пуснати наскоро от гръцката държава, и че в новото преструктуриране на дълга ще трябва да участва и така нареченият официален сектор, а не само частният.

Текстът е адресиран до инвеститори и клиенти на банката. В него се изтъква, че "чистото намаляване на гръцкия дълг ще възлезе едва на 27 млрд. евро през 2012 г., като това ще постави страната в състояние на необслужваем дълг".На тази база се стига до заключението, че "първата корекция в сега валидната схема за отписване на дълга се очаква да бъде направена в следващите шест месеца".

Швейцарската банка се позовава на предишен свой доклад, в който се посочва, че само след отписване на дълга от порядъка на 70 на сто, тежестта за Гърция от взетите заеми може да се възвърне до поносими нива. Смята се, че за тази година реалната загуба за частните държатели на гръцки облигации ще се сведе до 8 процента. Заключаваме, че ще е нужно допълнително преструктуриране на гръцкия дълг, което ще се отнася както до двустранни заеми, отпуснати на Гърция от европейските страни, така и до новите облигации, издадени в рамките на схемата за отписване на дълга.

Вторият спасителен пакет се базира на нереалистични прогнози за Гърция, като тази за растежа и за бюджетния излишък през 2013 г. , са казва в анализа. Според швейцарската банка гръцкият дълг можел да бъде преструктуриран за втори път още тази година, но със сигурност това ще да стане догодина.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg