Унгария подкрепя България за Шенген

1056
Унгария подкрепя България за Шенген

„Унгария председателства Европейския съюз като последният член на триото с Испания и Белгия, и нашите приоритети ще се основават на постигнатите от тях резултати. Главните цели на нашето председателство са да допринесем за изграждането на една по-силна Европа - икономически, социално и политически - и да постигнем споразумение за присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство", каза посланик Юдит Ланг на организираната от нея прес-закуска, посветена на началото на президенството на страната.

Специално участие в събитието взеха другите двама членове на „Председателското трио" - посланикът на Белгия в България Н. Пр. Марк Михелсен и г-н Луис Кановас дел Кастильо Муноз, времено представляващ Испания в България.

„Като допълнение към развитие на иновациите и въпроса със Шенген, през първата половина на 2011 г. Европа би следвало да се концентрира върху стабилизиране на икономиката и разкриване на работни места" - обясни Н. Пр. Юдит Ланг пред медиите. „Освен тези два фактора, 6-месечната програма на Унгарското председателство е съставена в съответствие с общата 18-месечна програма, изготвена съвместно с нашите испански и белгийски партньори от триото, и одобрена от Европейският съвет." - добави тя.


Унгарското председателство ще обедини 4 основни приоритетни сфери, основани на човешкия фактор. Първата е свързана с икономически растеж, стабилност, конкурентно-способност и социално включване чрез ефективно прилагане на стратегия „Европа 2020" и концентриране върху създаване на работни места. Специален приоритет е приемането на рамката на ЕС по отношение националните стратегии за интеграция на ромите и осигуряване на нов стимул за търсене на решение на този важен европейски въпрос.

Втората група въпроси силно засяга България. Това са темите за постигане на една по-силна Европа, което включва въпроси от сферата на енергията, общата селско-стопанска политика, стратегията „Дунавски регион" и новата европейска водна политика.

Следващите шест месеца на председателството ще са концентрирани също върху приключване на преговорния процес с Хърватия и по-нататъшното развитие на процеса на разширяване. Сред приоритетите са прилагане на програмата от Стокхолм, а също и разширяване на шенгенското пространство.

Приемането на България в шенгенското пространство е един от главните приоритети на унгарското председателство. Будапеща предостави техния опит и поддържаше България по отношение прилагането на критериите. Ето защо Унгарското председателство ще направи всичко по силите си за постигане на политически консенсус между страните-членки относно присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство.

Унгарското председателство е добър повод да бъдат представени културните ценности на страната.

През февруари се очаква гала-концерт на Нов симфоничен оркестър, под палката на унгарски оркестров диригент. Голяма атракция ще бъде също и посещението на унгарски цигански оркестър през април, в който свирят 100 музиканти. Това е оркестър със световна известност, който се очаква да спечели симпатиите на българската публика.

В допълнение се планира седмица на унгарското кулинарно изкуство, както и много други културни събития.

В обобщение - програмата на Унгарското председателство се базира на човешкия фактор. По-широката цел е - при одобряване на европейските политики да поставим Европа в служба на гражданите и в центъра да бъде поставено човешкото същество, човека. Дори и само индиректно, но всичко е свързано с човешките фактори: икономическо управление, образование, засилващата се социална сигурност, осигуряване на храна, енергия и осигуряване на чиста вода за пиене, опазване на околната среда, или опазване на културното многообразие.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg