UniCredit: Страните от ЦИЕ могат да избегнат кредитната криза

498
UniCredit: Страните от ЦИЕ могат да избегнат кредитната криза

Страните от Централна и Източна Европа се очаква да избегнат кредитна криза, сочи изследване на италианската банка UniCredit.

През последните пет години икономиките на посочените страни са се развивали с изпреварващ този на развитите икономики темп, довел до значително нарастване на реалните доходи на населението, коментират от банката.

Това, както и все още относително ниският процент на кредитите от БВП на тези страни, в сравнение със същия на развитите западноевропейски икономики, ще е като "имунитет" за избягване на кредитната криза.

Страните от Южна Европа, както и тези от балтийския регион могат да изпитат известно забавяне на ръста на кредитната активност, на фона на глобалната криза, обхванала кредитните пазари по света, но там не се очаква подобна криза, коментират още от италианската финансова институция.

Сред основните проблеми на посочените страни са високите дефицити по текущите им сметки, което създава опасност от външен дисбаланс.

Докато посочените държави съумеят да запазят относително високите си темпове на повишение на икономиките си обаче, както и тези на чуждестранните инвестиции, дефицитите им няма да инициират сериозни финансови кризи.

Темпът на нарастване на кредитните пазари в страните от ЦИЕ е регистрирал съществено ускоряване на ръста си през последните седем години. За сравнение, от през 2000 година той е бил едва в размер на 23%, докато през изминалата година се е повишил близо два пъти, до 43% на годишна база.

За изминалата година прогнозираният ръст в региона е в размер на 5.9%, докато очакванията са през тази леко да се забави до 5.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg