Увеличава се процентът на закъснелите плащания по кредити в Румъния

388
Закъснелите плащания по различни видове кредити на гражданите на северната ни съседка са надхвърлили 159 млн. евро през последния месец на изминалата година, става ясно от доклад на централната банка на Румъния.

Стойността на неизплатените кредити е достигнала най-високите си нива през декември, макар че са превишили стойностите за ноември само с около 0.2%.

Според данните, изнесени от банката, закъснелите плащания по кредитите започват да се увеличават сред индивидуалните клиенти. За три от месеците на 2007 г. - април, юли и ноември - този ръст е достигнал около 10%, докато през останалите месеци приблизително 100% от кредиторите са покрили месечните си вноски.

Най-високият скок в процента на просрочени плащания по банкови кредити за 2007 г. идва в период на значително покачване на нуждаещите се от кредит сред индивидуалните клиенти.

Това покачване на взети кредити за изминалата година в Румъния е било около 82%, като е достигнало близо 20 млрд. евро. Доста финансови анализатори обясняват това с приемането на страната в структурите на ЕС и частичното намаляване на лихвените проценти на някои от популярните потребителски кредити.

При обикновените условия процентът на просрочените плащания по различните кредити в Румъния е доста нисък, като за 2006 г. той е бил едва 0.7 на сто, отбелязват финансовите специалисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg