В банкова криза ли сме?

1807
В банкова криза ли сме?

© Getty Images

Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни, а централните банки работят, за да поддържат потока на парите непрекъснат.
 
Скоростният фалит на американската банка SVB, а след това и проблемите на Credit Suisse в Европа изплаши банковите инвеститори и клиенти им, които се питат дали има неразкрити финансови проблеми и в техните банки. 
 
Намираме ли се в банкова криза?
 
Мненията по този въпрос се разминават.
 
Колапсът на базираната в Калифорния SVB е най-големият банков срив в САЩ от 2008 г. насам, а Credit Suisse се присъедини към банки като Bear Stearns, които по време на финансовата криза, бяха разпродадени на кризисни цени, посочва The Guardian.

2023 с усещане за 2008 Перспективите са големите играчи да станат още по-големи, по-малките да се сблъскат с още затруднения, смятат анализаторите

Главният икономист на AMP Шейн Оливър казва, че макар банковите фалити да не изглеждат като повторение на финансовата криза, те носят рискове от зараза.
 
Инвеститорите разпродадоха акциите на регионалните американски банки, заради опасения, че може да имат проблеми в балансите си, подобни на тези на SVB.
 
Но пък други части на пазара, включително американските технологични акции, се държаха добре по време на няколкото волатилни седмици, което показва, че някои инвеститори все пак очакват заплахата от банкова криза да отшуми.
 
Ясно е обаче, че скоростта на фалита на SVB, а след това и на проблемите в Credit Suisse, изплаши банковите инвеститори и клиенти.
 
Резките движения на цените на акциите, както и вероятността клиентите бързо да изтеглят депозитите си се дължат отчасти на социалните медии и способността им бързо да разпространяват информацията.
 
Само 48 часа минаха между момента, в който SVB разкри, че е продала портфейла си от облигации на загуба, и фалита ѝ, припомня още The Guardian.

Компанията майка на SVB подаде заявление за защита от кредитори Ако заявлението на SVB Financial Group за защита от кредитори бъде одобрено, компанията ще може да търси купувачи на своите активи

В случая с Credit Suisse тя получи спешен заем от централната банка на Швейцария миналата седмица, което първоначално успокои пазара. До края на уикенда обаче тя се наложи да бъде спасена.
 
Как централните банки се опитват да предотвратят срива?
 
Няколко централни банки обявиха стратегия за поддържане на паричните потоци през световната икономика, за да помогнат да се предотврати кредитната криза, подобно на тази, обхванала пазарите през 2008 г.
 
Инициативата, ръководена от Федералния резерв на САЩ, ще даде възможност на други централни банки лесно да получават щатски долари, които могат да бъдат насочени към търговските банки в техните страни.
 
Целта в крайна сметка е паричният поток към кредитополучателите да не спре, защото те се нуждаят от достъп до кредити за ипотеки, производство и инвестиции.

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVBАкциите на Credit Suisse паднаха с 30%

Този механизъм се нарича суап линия и представлява споразумение между две централни банки за обмяна на валути. Поне до края на април Федералният резерв ще предлага ежедневни валутни суапове – а не ежеседмично – за да гарантира, че централните банки в Канада, Великобритания, Япония, Швейцария и еврозоната ще имат адекватно количество щатски долари, за да работят.
 
Целта на мерките е да се избегне кредитна криза - ситуация, при която глобалната банкова система се затяга и за потребителите и бизнеса става много по-трудно да получат заем.
 
Централната банка на Австралия не е включена в инициативата след като заяви че банковият сектор на страната е стабилен въпреки проблемите, възниквали в САЩ и Европа, отбелязва The Guardian.

Сътресенията в банковия сектор удариха пазарите в САЩ и ЕвропаШвейцарският банков гигант Credit Suisse поведе поражението на акциите на банките

Защо депозитите са важни?
 
Сегашното безпокойство за състоянието на финансовата система беше предизвикано от колапса на SVB, след разкритията за дупка в капитала ѝ, причинена от загубите след продажбата на портфейла си от облигации.
 
Клиентите бързо започнаха да теглят депозитите си и без адекватни ликвидни средства, 16-ата по големина банка в Америка се срина на 10 март.
 
Банките обикновено използват депозити, за да отпускат кредитите и да инвестират, което  прави наличието им критично за тяхната дейност.
 
Докато правителството на САЩ се намеси, за да гарантира всички депозити на клиентите на SVB, глобалните банки вече започнаха да се подготвят за бягството на клиентите им.
 
Saxo Capital Markets заяви, че някои световни банки вземат мерки да укрепят ликвидността си, като заемат щатски долари на фона на опасенията, че депозитите ще намалеят.

Най-голямата швейцарска банка UBS купува втората по големина банка в страната - Credit Suisse - в сделка, подкрепена от правителството, която има за цел избягването на голям банков колапс, който може да предизвика по-широки последици.
 
Покупката под пазарната ѝ стойност за почти 3,25 млрд. долара включва застрахователна схема от швейцарски агенции, които да предотвратят потенциални загуби за UBS в следствие на придобиването на някои от по-рисковите активи на Credit Suisse.
 
Това се случва, след като години на скандали в Credit Suisse ерозираха репутацията и рентабилността ѝ, а рязката загуба на доверие сред инвеститорите миналата седмица застраши нейната жизнеспособност.
 
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард приветства подкрепената от швейцарското правителство сделка, която според нея ще помогне на региона. "Това е важен ход за възстановяване на стабилни пазарни условия и осигуряване на финансово спокойствие", каза тя.

WSJ: Всяка сделка между UBS и Credit Suisse ще бъде брак по принуда UBS близо до сделка за закупуване на Credit Suisse за над $2 милиарда

Проблемните банки SVB и Credit Suisse имат малко общо помежду си, като се имат предвид разликите в техния размер, активи и клиенти.
 
Но общото между тях беше това, че клиентите и инвеститорите загубиха доверие в тях и това доведе до проблем с ликвидността им. "Свързващият фактор са настроенията на инвеститорите", казва професор Пол Кофман, декан на факултета по бизнес и икономика в университета в Мелбърн.
 
Според него ситуацията няма нищо общо с експозицията към инвестиции като високорисковите ипотеки, които доведоха до проблемите за целия банков сектор по време на световната финансова криза.
 
"Credit Suisse няма толкова голяма експозиция към технологичния сектор като SVB, но от гледна точка на инвеститорите слабостите в балансите на двете банки бяха еднакви."

Защо притежателите на облигации са засегнати, а тези на акции не?

Около 16 милиарда швейцарски франка (17,3 милиарда долара) от облигациите на Credit Suisse от допълнителния капитал от първи ред (AT1) ще бъдат напълно обезценени, съобщи финансовият регулатор на Швейцария Finma. Credit Suisse също съобщи, че е била информирана от Finma, че облигациите ѝ ще бъдат „отписани до нула“, пише The Wall Street Journal.

Европейските и азиатските AT1 паднаха в понеделник, като една от облигациите, емитирани от HSBC Holdings, спадна с 8% до 88 цента за долар. 

Облигациите AT1 – известни също като условни конвертируеми ценни книжа или CoCos – бяха въведени след финансовата криза от 2008 г. като начин за прехвърляне на банковия риск от данъкоплатците към притежателите на облигации. 

Те също така се превърнаха в популярен инвестиционен продукт, който мениджъри на активи и банки, включително Credit Suisse, предлагаха на клиентите като относително безопасен начин за повишаване на доходността на портфейлите от облигации.
 
Сега притежателите на облигации на Credit Suisse на стойност 17 млрд. долара ще бъдат лишени от своите инвестиции след поглъщането на банката от UBS.

Европейските банки обичат да издават AT1, тъй като техните спасителни функции уверяват регулаторите, че банките притежават достатъчно капиталов буфер.

Купувачите на тези облигации винаги са рискували инструментите да станат безполезни или да бъдат намалени до съвсем малка част от стойността им. Те са структурирани така, че дългът да може да бъде „облекчен“ при обстоятелства, изложени в отделните облигационни проспекти - например, когато капиталовите съотношения на компанията паднат под определено ниво или ако регулаторите сметнат банка за нежизнеспособна. Някои AT1 облигации могат да бъдат преобразувани в собствен капитал, ако банката изпадне в затруднение, докато други като Credit Suisse се заличават.

Решението да се заличат облигациите AT1 на Credit Suisse предизвика много въпроси сред инвеститорите, сред които „Защо притежателите на облигации са засегнати, а тези на акции не?

„Шокиращо, е, че явно притежателите на акции ще се възстановят по-добре от притежателите на AT1 облигации от първи ред“, казва Джъстин Д’Ерколе, съосновател на ISO-MTS Capital Management LP, фонд, фокусиран върху банкови ценни книжа. Произтичащите загуби вероятно ще накарат индивидуалните и институционалните инвеститори да продадат подобни ценни книжа на други европейски банки, казва той, цитиран от WSJ.

Съгласно условията на сделката между двете швейцарски банки притежателите на AT1 не получават нищо, докато притежателите на акции получават акции на UBS, които оценяват съществуващите акции на Credit Suisse на около 0,70 швейцарски франка. Това е далеч под цената, на която се търгуваха в петък, но все пак нещо, отбелязва WSJ.

„Всички знаят, че това е рисков инструмент, каза Жером Леграс, управляващ партньор в Axiom Alternative Investments, фонд, специализиран в банковия дълг. „Не мисля, че пазарът би бил толкова шокиран, ако всички бяха на нула, включително акционерите.“

Той добавя, че решението на Швейцария повдига въпроси относно финансовия регулатор на страната и добави, че е малко вероятно да инвестира в швейцарски облигации AT1.

Дори преди AT1 облигациите на Credit Suisse да бъдат унищожени в неделя, пукнатините вече се разпространяваха на AT1 пазара, отбелязва WSJ. 

AT1 oблигациите на Deutsche Bank за 1,25 милиарда долара паднаха с 10% миналата седмица до около 79 цента за долар, според Advantage Data.

Облигациите на UBS за 2,5 милиарда паднаха с около 5% до 95,50 цента за долар, според MarketAxess.

Има около 254 милиарда долара AT1 облигации в обращение, според данни от Lazard Frères Gestion. 

По-високaта им доходност привличаше купувачи през по-голямата част от последното десетилетие, когато референтните лихвени проценти бяха ниски, посочва още WSJ.
 
Сегашната ситуация с Credit Suisse, един от най-големите емитенти на AT1 пазара, вероятно ще навреди на апетита на инвеститорите към облигациите, казват мениджъри на фондове. Това също така ще намали кредитирането, тъй като в крайна сметка облигациите AT1 ще станат по-скъпи за емитиране от банките, намалявайки способността им да отпускат нови заеми.


Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg