В ЕП ще обсъждат отварянето на трудовия пазар за българите

591
В ЕП ще обсъждат отварянето на трудовия пазар за българите

Евродепутатите ще гласуват идния вторник проекторезолюция, която призовава държавите членки на ЕС да разрешат на българите и румънците достъпа до трудовия пазар на ЕС до края на 2011 година, се съобщава в информационния бюлетин за пленарната сесия на Европейския парламент за седмицата от 24 до 27 октомври.

Депутатите от Комисията по заетост и социални въпроси изразяват съжаление относно последните законодателни предложения в някои държави членки да се възобновят ограниченията за достъп до техните пазари на труда за някои други страни от ЕС.

В резолюцията относно мерките за насърчаване на мобилността на работниците в ЕС се казва още, че тези ограничения ще бъдат контрапродуктивни и дискриминационни спрямо гражданите на ЕС.

Държавите, които още поддържат ограниченията са: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Франция и Холандия. Заради повишената от кризата безработица гражданите им са чувствителни към приемането на чужди работници.

В същото време редица сектори на икономиките им, като например земеделието, строителството, социалните грижи, страдат от недостиг на работна сила. Българските работници в останалите европейски държави са общо над половин милион, съобщи министърът на труда Тотю Младенов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg