В Германия се пребориха за 28-часова работна седмица

28883
В Германия се пребориха за 28-часова работна седмица

© Pixabay

Най-мощната синдикална организация в Германия, IG Metall, спечели знаменита победа – увеличение на възнагражденията с 4.35% и по-важното – правото служителите да имат 28-часова работна седмица, предава Financial Times.

Тази синдикална победа може да послужи за отправна точка на най-голямата трудова реформа в Германия от години насам.

Споразумението показва колко голяма сила придобиха германските работнически организации в резултат на икономическия бум, който наблюдаваме в Европа.


През миналата година, икономиката на Германия нарасна с най-висок темп от 2011 година насам, а безработицата се намира на най-ниското си ниво от 1990 година.

Условията по сделката, която бе постигната днес след 6 рунда преговори и серии от 24-часови стачки, също показва, че търсенето на по-добър живот е голям приоритет на синдикатите в Германия. 

2-годишното споразумение между IG Metall и работодателската организация Sudwestmetall засяга 900 хил. работника, занимаващи се с металургия и електротехника във федералната провинция Баден-Вюртемберг която е дом на компании като Daimler и Robert Bosch. Очаква се обаче, подобно споразумение да бъде поискано и от останалите синдикалните организации в Германия.

Повишението на заплатите с 4.3% ще важи от месец април тази година, като ще обхване всички видове плащания през идните 27 месеца.
Работниците ще имат правото да намаляват трудовата си седмица от стандартните 35 часа до 28 часа, като запазват правото да се върнат на пълен работен ден, когато решат.

„Уреждането на заплатите е важно събитие по пътя към модерен и самоопределящ се работен свят.“, казва Йорг Хофман, президент на IG Metall.

Млада жена почина след 159 часа извънреден труд в ЯпонияЯпония получи пореден шамар, идващ да покаже, че разбиранията за труд в тази страна са меко казано неподходящи.

Разговорите между синдикати и работодатели са зорко наблюдавани от Европейската централна банка, тъй като повишението на възнагражденията в най-голямата европейска икономика, може да повлия на нивата на инфлацията.

Според шефа на ЕЦБ Марио Драги, заплатите трябва да бъдат увеличени преди банката да преустанови политиката си на стимули, която прилагаше по време на криза.

Въпреки тези думи обаче, някои икономисти вярват, че много от работниците в Германия се интересуват не толкова от по-високи възнаграждения, а от подобряване на баланса между работа и личен живот.

Според Хофман, споразумението ще има „позитивен ефект“ за икономиката, като увеличението на доходите ще повиши вътрешното потребление.

IG Metall натискаше за 6% годишно увеличение на заплатите, като за целта реализира няколко ефективни 24-часови стачки.

Синдикалната организация заплашваше и с още по-сериозни и продължителни стачки, ако работодателите не удовлетворят исканията им.

Щефан Волф, който води преговорите от името на работодателската асоциация Südwestmetall, посочи, че споразумението е „тежест, която трудно ще бъде понесена от много фирми“. Все пак той признава, че дългосрочния план на споразумението ще позволи на компаниите по-добре да планират бъдещето си.  

Германия може да ограничи Facebook да събира данни на потребителиГермания заплашва да ограничи начина, по който Facebook събира данни от милиони потребители по света

Сделката ще започне да се изпълнява с годишно повишение на заплатите от под 4%, посочва Волф. Служителите ще получат еднократно плащане в размер на 100 евро за първото тримесечие на 2018 година, а от 2019 година, към тях ще потегли сума равна на 27.5% от техните месечни възнаграждения, както и допълнителна фиксирана годишна сума от 400 евро. Последната сума подлежи на изменения, отлагане или отмяна, в зависимост от икономическите реалности.   

Работниците, които имат нужда от повече време за да се грижат за децата си или възрастни роднини, ще могат да се ползват от 8 допълнителни почивни дни, но ще трябва да се откажат от горепосочените бонуси към заплатите. Два от тези 8 допълнителни дни ще бъдат платени от работодателя.

Работодателите пък ще получат правото да предлагат повече договори на база 40-часова работна седмица, в моменти, в които изпитват недостиг на работна ръка.

„Служителите имат повече възможности да намаляват часовете си за работа, докато компаниите получават повече опции за увеличение на обема работни часове“, добавя Волф. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg