В Сърбия ползват повече интернет от България и Гърция

486
В Сърбия ползват повече интернет от България и Гърция

Независимо от това, че през последните няколко години ползването на Интернет в Сърбия се увеличи, страната все още изостава от развитите европейски страни.

Според миналогодишните данни потребителите на интернет в Сърбия са близо 1.3 млн. домакинства. Интернет използват близо 23% от гражданите и повечето от тях са на възраст между 16 и 24 г.

В сравнение с другите страни сърбите използват повече интернет от българите и гърците, но три пъти по-малко от словенците, германците и шведите. До сега в Сърбия са регистрирани 159 провайдера и няколко домейна и принципно се работи с малки оператори.

Когато става въпрос за цената и качеството на интернета операторите признават, че Сърбия изостава от съседните страни.

"Когато пазарът е ограничен, не може да има истинско пазарно състезание в интернет домейните, преди всичко заради факта, че съществува само един продавач на интернет и това е Телеком Сърбия. При това положение цените за доставка на интернет са високи, а гражданите които за сумата която плащат би трябвало да получават много бръз интернет, те всъщност получават лошо качество", казва изпълнителният директор на кабелния оператор SBB Драган Шолак.

Йован Радулович, председател на управителния съвет на Републиканската агенция за телекомуникации, казва от своя страна, че на пазара няма монопол и между провайдерите има свободна конкуренция. Цените може да се свалят, ако на пазара се допуснат нови оператори.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg