В търсене на успешния формат: Г8, Г14, Г20 ...

928
В търсене на успешния формат: Г8, Г14, Г20 ...

За 10 месеца и с три срещи на върха Г20 - групата на най-индустриализираните държави и на бързо развиващите се икономики - успя да намери място сред Г8, Г7 и други Г14, докато международната общност търси подходящия формат за преговори по основните икономически, дипломатически и екологични проблеми.

Едно е сигурно: Групата на осемте най-индустриализирани страни (Г8) - Германия, Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Русия - вече не е крайъгълният камък на икономическата и финансова постройка. Очаква се в бъдеще срещите с изменяема геометрия да се превърнат в правило, отбелязва АФП.

Активната инстанция за световното управление де факто стана Г14 - т.е. държавите членки на Г8, към които се присъединиха бързо развиващите се - Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия, Мексико - и Египет. През последните години Г8 често се разширяваше с бързо развиващи се икономики и все по-често се поставя въпросът за институционализиране на Г14. Това означава ли, че Г8 е осъдена да изчезне? Да - като че ли казва френският президент Никола Саркзи, обявявайки, че през 2011 г. под френско председателство трансформацията в Г14 ще е завършена.

Не - отговарят други страни и ръководители, според които съвещанията на Г8 - извън формата Г14 - и в бъдеще ще са необходими, за да се обсъждат финансовите проблеми. По-специално за Япония, която се страхува от растящото влияние на Китай, форматът в 8 продължава да е полезен. Не е ясно дали новият японски премиер и занапред ще отстоява тази стара позиция на Токио.

Ако институционализирането на Г14 се потвърди, какво да се прави с Г20? Трябва да се следват и прилагат решенията, взети от Г14, отговарят в някои западни столици. При формат 14 доста икономически сили от Африка, Латинска Америка и в арабския свят са оставени встрани. Следователно, около масата за преговори трябва да седнат Аржентина, Австралия, Саудитска Арабия, Южна Корея и Турция.

За 10 месеца ще има три срещи на върха заедно с тази в Питсбърг на 24 и 25 септември, свикани за да се намери отговор на световната икономическа криза. Ще е трудно да се каже на страните, които не са членки на Г14, че в бъдеще не са добре дошли.

Източник: БГНЕС

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg