Варшавската борса очаква годишно набиране на капитал на пода й от 1.8 млрд. долара

348
Варшавската борса очаква годишно набиране на капитал на пода й от 1.8 млрд. долара

Варшавската фондова борса очаква годишно набиране на капитал на пода й в размер на 5 млрд. злоти годишно (1.8 млрд. долара) в резултат на засиления интерес от компании от Украйна и другите държави от ЦИЕ.

От борсата коментираха, че интересът за листване от чуждестранни компании на най-голямата борса в ЦИЕ се предопределя от психологията на полските инвеститори, които са склонни да поемат рискове и са "жадни за нови емисии".

Очакванията са, че украински компании ще набират по 1 млрд. злоти годишно (360 млн. долара) през следващите няколко години.

За последната една година основният полски индекс WIG 20 е отбелязал повишение от значителните 60%, като това го прави един от най-повишаващите се индекси сред страните от ЦИЕ.

Инвеститорите приемат изключително добре новите емисии акции, като изпратиха акциите на полския производител на прозорци Budvar Centrum SA и на банката Noble Bank SA с над 50% от дебютната им цена през тази седмица.

Общата стойност на набраните на пода на варшавската борса средства през тази година възлиза на 13 млрд. злоти, в които е включено и това на австрийската компания за инвестиции в недвижими имоти Immoeast AG в размер на 10 млрд. злоти.

Според ръководството на полската борса две български компании, както и някои други от Чехия и Естония проявяват интерес да се листнат на пода на варшавската борса, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

От там се опитват да убедят украинското правителство да продаде дял от VAT UkrTelecom на полската борса.

Полските институционални и индивидуални инвеститори, както и базирани във Великобритания фондове, заемат дялове от около една трета от оборота на борсата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg