Важните дати за Гърция до предстоящите избори

797
Важните дати за Гърция до предстоящите избори

Правителственият говорител на Гърция Панделис Капсис обяви предсрочни избори през април, а инвестиционната банка Credit Suisse начертава подводните камъни пред Гърция в следващите два месеца, съобщава GR Reporter. Кои са критичните дати, през които страната трябва да мине, за да избегне нееконтролирания фалит?

13 и 14 февруари - Гърция трябва да изпълни останалите две условия, за да се свика заседанието на Еврогрупата, на което ще се дискутира новият спасителен пакет за страната. Останалите две условия освен одобрения от парламента PSI са писмени гаранции от лидерите на двете партии, които поддържат кабинета, че ще приложат мерките, гласувани от парламента и уточнения откъде гръцкото правителство ще икономиса още 300 милиона евро.

15 февруари - Еврогрупата трябва да одобри PSI и да реши да се отпусне вторият заем за Гърция от 130 милиарда евро. На същия ден Международният валутен фонд трябва да оповести доклада си за състоянието на гръцкия дълг.

15-17 февруари - възможно е гръцкият парламент да гласува задвижването на клаузата за колективно действие CACs, с която да се задължат всички частни кредитори на страната да се съгласят да опростят 50 на сто от номиналната стойност на облигациите, които притежават.

17 февруари - Гърция официално обявява програмата PSI и частните й кредитори имат на разположение три седмици, през които да решат дали ще се включат доброволно в нея.

До края на февруари парламентите на страните от еврозоната ще трябва да ратифицират новия спасителен пакет за Гърция. Германският парламент ще го обсъжда на 27 февруари. Паралелно гръцкият парламент ще трябва да гласува всички необходими законопроекти, които са условие за втората финансова помощ.

5 март - официално става обмяната на старите гръцки облигации с нови с двойно по-малка номинална стойност, по-малка лихва и по-дълъг падеж по процедурата PSI.

В средата на април се насрочват предсрочните парламентарни избори, като преди това Европейската централна банка трябва да реши дали да се включи в PSI, а Гърция трябва да реши дали да задейства клаузата за колективно действие спрямо частните си кредитори. Задължителното орязване на гръцкия дълг ще задейства изплащането на застраховките CDS. Това означава, че агенциите за кредитен рейтинг ще сложат Гърция в категориите временен или частичен фалит, а облигациите й в категория D.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg