Вече има задържани в Турция заради пренебрегване на строителните норми

1264
Вече има задържани в Турция заради пренебрегване на строителните норми

© Getty Images

Най-малко 14 души са задържани в Турция по обвинения в пренебрегване на строителните норми, след като хиляди сгради се срутиха при силните земетресения в Южна Турция на 6 февруари, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА.
 
Според съобщение на Анадолската агенция прокурори издирват още 33 души в град Диарбекир във връзка с отговорността им за нарушения, като премахване на бетонни колони с цел освобождаване на пространство.
 
Повечето от задържаните са изпълнители. Един от тях бе арестуван на летището в Истанбул при опит да избяга в Черна гора с пари в брой, съобщава Анадолската агенция.
 
Девет други са отведени в предварителен арест в Шанлъурфа и Османийе.
 
Задържаните са заподозрени в извършване на незаконни промени в конструкцията на сградите, включително разрушаване на носещи стени и колони, което е довело до срутване на сгради и смърт на хора.
 
Арестуваният на летището в Истанбул строител е изпълнителят на жилищния комплекс „Рьонесанс“ в Антакия (окръг Хатай), който се срути по време на земетресението, а е построен преди 11 години. Сградата имаше 250 апартамента. Според законите на страната такава нова сграда трябва да бъде построена по всички необходими стандарти, за да издържи на земетресението.
 
 
Турция години наред предизвиква съдбата, като не прилага съвременни строителни норми и позволява, а в някои случаи насърчава бум на недвижимите имоти в земетръсни райони, отбеляза тази седмица в публикация Associated Press, цитирана от БТА.
 
Слабото прилагане на правилата, за което експертите по геология и инженерство отдавна предупреждават, отново привлече вниманието след разрушителните земетресения на 6 февруари, които срутиха хиляди сгради и убиха повече от 20 000 души в Турция и Сирия.
 
"Това е бедствие, причинено от некачествено строителство, а не от земетресение“, коментира Дейвид Александър, професор по аварийно планиране в Университетския колеж в Лондон, цитиран от AP.
 
Общоизвестно е, че много сгради в районите, ударени от двете мощни земетресения тази седмица, са построени с некачествени материали и методи, и често не отговарят на правителствените стандарти, каза Еюп Мухджу, председател на Камарата на архитектите на Турция. По думите му това включва много стари сгради, но също и апартаменти, построени през последните години, близо две десетилетия след като страната приведе строителните си норми в съответствие със съвременните стандарти. "Сградният фонд в района е слаб и не е солиден, въпреки реалността на земетресенията“, заяви Мухджу.
 
Проблемът е бил до голяма степен игнориран, защото справянето с него би било скъпо, непопулярно и би възпрепятствало ключов двигател на икономическия растеж на страната, казват още експерти.
 
Няма съмнение, че последователните земетресения, които разрушиха около 6500 сгради, бяха изключително силни. Има обаче планина от доказателства, както и разрушения, сочещи към суровата реалност за това какво е направило земетресенията толкова смъртоносни, коментира AP.
 
Въпреки че Турция на хартия има строителни правила, които отговарят на настоящите стандарти за земетръсно строителство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се срутиха.

Австрия и Германия прекратяват временно спасителните си акции в ТурцияСкръбта отстъпва място на гнева

В страна, пресечена от линии на геоложки разломи, хората са на ръба за това кога и къде може да удари следващото земетресение, особено в Истанбул, град с над 15 милиона жители, който е уязвим на трусове. След бедствието министърът на правосъдието каза, че министерството ще разследва разрушените сгради.
 
"Онези, които са били небрежни, виновни и отговорни за разрушенията след земетресението, ще отговарят пред правосъдието“, заяви Бекир Боздаг в четвъртък.
 
Според няколко експерти обаче всяко сериозно разследване на причините за слабото прилагане на строителните норми трябва да включва внимателен поглед върху политиката на Ердоган, както и на регионалните и местните власти, които са контролирали и насърчавали строителния бум, спомогнал за икономическия растеж, писа още AP.
 
Малко преди последните президентски и парламентарни избори в Турция през 2018 г. правителството представи мащабна програма за амнистия на компании и физически лица, отговорни за определени нарушения на строителните норми в страната. Чрез заплащане на глоба нарушителите могат да избегнат необходимостта да приведат сградите си в съответствие с правилата. Подобни амнистии са били използвани и от предишни правителства преди избори. 
 
В рамките на тази програма за амнистия правителствената агенция, отговаряща за прилагането на строителните норми, призна, че повече от половината от всички сгради в Турция, в които се намират около 13 милиона апартамента, не отговарят на действащите стандарти.
 
Видовете нарушения, цитирани в доклада на Министерството на околната среда и урбанизацията, бяха многобройни, включително жилища, построени без разрешителни, сгради, в които са добавени допълнителни етажи или са разширени балконите без разрешение, както и съществуването на т.нар. домове със самонастанили се лица, обитавани от семейства с ниски доходи.
 
В доклада не се уточнява колко сгради са били в нарушение на нормите, свързани със защита при земетресения, или на основната конструктивна цялост, но реалността е ясна.
 
„Строителната амнистия не означава, че сградата е здрава“, заяви през 2019 г. настоящият ръководител на министерството на околната среда и урбанизацията Мурат Курум. 
 
През 2021 г. Камарата на геоложките инженери на Турция публикува серия от доклади, в които биеше тревога във връзка със съществуващите сгради и новото строителство, което се извършва в районите, изравнени със земята тази седмица, включително Кахраманмараш, Хатай и Османие. Камарата призоваваше правителството да проведе проучвания, за да се увери, че сградите отговарят на нормите и са построени на безопасни места.


Българският бизнес

Всичко по темата Трагедията в Турция и Сирия

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg