Виена и Атина остават в борбата за Люблянската фондова борса

460
Виена и Атина остават в борбата за Люблянската фондова борса

Виенската и Атинската фондови борси остават в борбата за закупуване на 81-процентен дял от Люблянската фондова борса, предава Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията Arkas, която представлява собствениците на словенската борса.

Предложенията на Виенската и Атинската фондови борси са избрани измежду четири обвързващи оферти подадени през март, заявява Андрей Зейн, управляващ директор на Arkas. Другите кандидат-купувачи бяха Варшавската фондова борса и скандинавският борсов оператор OMX.

Основният фактор за избора на двамата продължаващи кандидати е била предложената цена, като от Arkas отказват да разкрият конкретна информация.

Избраните кандидат-купувачи ще имат възможност да направят дю дилиджънс, като се очаква процесът по продажбата да приключи до края на юни.

Размерът на дела от Люблянската фондова борса, който се предлага за продажба, е бил увеличен до 81% от 64.15%, които бяха предложени първоначално през февруари, когато кандидатите трябваше да подадат необвързващи оферти.

Двамата най-добри кандидати предлагат не само най-високата цена, но и също така поемат ангажименти да запазят седалището на борсата в Словения, да продължат да развиват капиталовите пазари в страната и да не увеличават таксите за услугите, предоставяни от борсата, се казва в съобщение на Arkas.

Окончателно избраният кандидат ще трябва да получи одобрението и на регулаторните и антимонополни органи в Словения.

Пазарната капитализация на Люблянската фондова борса възлиза на 22.2 млрд. евро, докато на нея се търгуват 188 компании. Борсата е собственост основно на местни банки и брокерски къщи. Средният й дневен оборот през март възлиза на 6.1 млн. евро.

Миналата година собствениците на борсата отхвърлиха офертата на OMX, която предлагаше 125.19 евро на акция.

Настоящите оферти се очаква да са значително по-високи и биха могли да достигнат 700 евро за акция, според местните медии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg