Виенската и Украинската фондови борси ще си сътрудничат

344
Виенската и Украинската фондови борси ще си сътрудничат

Виенската фондова борса в бъдеще ще работи съвместно с украинската PFTS. Това беше потвърдено със споразумение за сътрудничество подписано в Киев от изпълнителните директори на двете борси Ирина Заря и Хайнрих Шалер.

Виенската борса и PFTS планират да работят заедно в сферата на индексите, както и възнамеряват да си сътрудничат в предоставянето на информация. „Украинският финансов пазар придобива все по-голямо значение за австрийската икономика. Изключително много се радваме, че Виенската борса и PFTS ще се развиват в по-тясно взаимодействие”, каза Хайнрих Шалер, главен изпълнителен директор на Wiener Börse AG.

„Уверена съм, че сътрудничеството между нашите две борси ще доведе до синергия, която ще бъде полезна и за двата пазара. То ще подкрепи развитието на двете борси и ще заздрави още повече връзките между Украйна и Австрия”, каза Ирина Заря, главен изпълнителен директор на PFTS.

Подписаното споразумение е второ в отношенията между виенската борса и Украйна. През март 2007 г. виенската борса, съвместно с австрийската банка OEKB и австрийския клирингов агент CCP.A, подписаха споразумение с украинската Държавна агенция за инвестиции и иновации и Украинския национален депозитар.

PFTS е създадена през 1996 г. и от тогава до днес се превърна във водеща на украинския пазар на ценни книжа, като реализира пазарна капитализация в размер на 55 милиарда евро. Тя е най-голямата от шестте украински борси и е най-големият независим пазар от приватизацията си през октомври 1997 г.

Припомняме, че през 2006 г. Виенската фондова борса подписа и Меморандум за сътрудничество с Българската фондова борса, което означава, че между двете институции ще бъдат разменяни данни за развитието на пазара и търгуваните ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...