Вносът на млечни продукти и зърнени храни в Румъния нарасна тройно след влизането й в ЕС

398
Вносът на млечни продукти и зърнени храни в Румъния нарасна тройно след влизането й в ЕС

Вносът на млечни продукти и зърнени храни в Румъния е нараснал трикратно след влизането на страната в ЕС, според данни на националния статистически институт, цитирани от Ромпрес.

От януари до април тази година вносът на брашно, ориз и други зърнени храни е възлязал на 68.9 млн. евро, а износът на такива продукти е достигнал 36.9 млн. евро.

За същия период на миналата година износът е бил 40.9 млн. евро и е изправервал двойно вноса на зърнени храни.

В същото време вносът на месо се е увеличил с 4 на сто, а износът е възлязал на 9.4 млн. евро, което е ръст от 200 на сто. Въпреки тази възходяща тенденция, румънският износ на
храни продължаава да е по-нисък от вноса.

Проучване на Евростат показва, че румънците харчат повече пари за покупката на млечни продукти и алкохолни напитки, докато разходите им за хляб, зърнени храни и цигари са по-малки заради ниските цени на тези стоки.

Друга извадка на Евростат сочи още, че в сравнение със средните европейски стандарти Румъния държи най-ниските цени на хляб, зърнени храни и месо.

Цените на алкохолните напитки в Румъния са също по-ниски от средните за ЕС, но са по-високи от тези в Испания и Австрия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg