Войната в Южна Осетия е струвала на Русия 2.5 млрд. рубли дневно, на Грузия- 4.8 млрд.

419
Войната в Южна Осетия е струвала на Русия 2.5 млрд. рубли дневно, на Грузия- 4.8 млрд.

Експертите от руския Център за анализ на стратегии и технологии (АСТ) изчислиха, че финансовото изражение на един ден от войната в Южна Осетия за Русия е било 2.5 млрд. рубли (около 9.2 млн. евро), а за Грузия - около 4.8 млрд. (около 17.7 млн. евро), съобщава РИА Новости.

Директорът на АСТ уточни, че става дума само за преките военни разходи - излитане и кацане на самолети, придвижване на танкове, разходи за гориво, без разходите за медицинска помощ, снабдяване с провизии и други хуманитарни дейности.

Не са изчислени и загубите на военна техника, тъй като данните бяха засекретени от Министерството на отбраната. Официално бяха съобщени само данните за унищожените и повредени самолети- три Су-25 са свалени, а един стратегически бомбардировач Ту-22М3 е силно повреден.

Не са оповестени и данните за изразходените боеприпаси, но според експертите е било използвано относително евтино оръжие.

Разходите на гориво на руските войски в Южна Осетия се оценяват на 1.2 млрд. рубли за денонощие. Към тях трябва да се прибавят предстоящите да бъдат изплатени допълнителни заплати за лични състав в зоната на конфликта. Ако се запази заплащането от чеченската мисия, всеки редник трябва да получи по 810 рубли за ден, сержантите - по 830, а офицерите- по 900.

За Грузия оскъпяването е още по-голямо, доколкото конфликтът се разви на нейна територия, унищожавайки военна и гражданска инфраструктура. Смята се, че разрушенията са за около 200 млн. долара дневно.

Военният сектор на страната се заплаща от САЩ, смятат руските експерти, доколкото бюджетът й не позволява позволява подобни разходи. Грузия закупува оръжие на по-ниски цени от световните с 40-80%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...