Всяка пета приватизация в Сърбия е неуспешна

641
Всяка пета приватизация в Сърбия е неуспешна

Всяка пета приватизация в Сърбия е неуспешна и от 2002 г. досега са отменени 424 договора за приватизация, съобщи сръбското радио Б92.

Според анализ на Агенцията за приватизация най-често причината за прекратяване на договорите е неспазването на задълженията на новия собственик, които се отнасят до инвестициите и социалната програма, следвани от прекратяване на производството, невнасяне на сумата, определена за покупка на приватизираното предприятие и разпродажба на имуществото на предприятието след покупката.

Досега на търг са били продадени 108 предприятия. Поради неизпълнение на задълженията са анулирани 21 от договорите.

През последните месеци в Сърбия се организират средно около 40 по-малки или по-мащабни стачки дневно, свързани с нередности в приватизирани предприятия. Последен пример бе стачката на "Застава електро" от Рача, чиито работници вчера спаха пред Агенцията за приватицзация.

От друга страна, от 2001 г. до днес са похарчени около 400 милиона евро за консултантски услуги на фирми, които са подготвяли документите за приватизация. Премиерът Мирко Цветкович обеща, че скоро ще бъдат взети мерки за засилване на контрола по приватизационните процеси.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg