Януари най-лош за румънската борса от 10 г., капитализацията пада със 7 млрд. евро

477
Януари най-лош за румънската борса от 10 г., капитализацията пада със 7 млрд. евро

Месец януари бе най-лошият месец не само за инвеститорите на Българска Фондова Борса, но и един от най-лошите в историята на Румънската фондова борса.

През първия месец на новата година листнатите на борсата в северната ни съседка компании са загубили около 7 млрд. евро от пазарната си капитализация, в сравнение с края на миналата година, или най-много от десет години насам.

Индексът ВЕТ е загубил от стойността си 23%, заличавайки почти изцяло отбелязаното си повишение от 22% през изминалата година, докато този, следящ движението на финансовите компании, се е понижил с 20%.

Загубите, търпени на фондовата борса, се отразиха изключително негативно и върху резултатите на инвестиционните фондове, като някои от тях загубиха повече само през първия месец на новата година, в сравнение с това, което изкараха през цялата изминала година.

Изтеглянето на средства от страна на чуждестранни институционални инвеститори от развиващите се пазари се сочи като основна причина за рязкото понижение на румънските индекси.

Чуждестранните инвеститори прибягват до подобни действия в резултат на кризата, обхванала всички световни борси, стартирала на фона на очакванията за рецесия в най-голямата световна икономика - щатската, както и възможността това да доведе до забавяне на ръста на световната икономика.

Най-силно засегнати от корекция на румънската фондова борса обаче са дребните инвеститори, насочили се към борсата към средата и края на миналата година. Те са претърпели загуби в размер на 30%-40% в някои случаи.

Вина носят и някои брокерски компании, които, според критиците, са били твърде бавни или не особено гъвкави в реакциите си на променящите се условия.

Не липсват и оптимистични прогнози, като някои портфолио-мениджъри прогнозират повишение на румънските индекси между 30% и 50% от текущите им нива до края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg