Югоизточна Европа - най-атрактивна за инвестиции

688
Югоизточна Европа - най-атрактивна за инвестиции

Инвестиции за милиони евро навлизат на пазарите в Югоизточна Европа заради създалата се позитивна предприемаческа и данъчна среда в района, пише в анализ на агенция АНА-МПА.

Законът за чуждестранните инвестиции в Албания предоставя неограничени възможности за навлизане на капитали отвън. Допълнителен тласък за привличане на инвеститори в тази страна ще даде и законът за концесиите, целящ да улесни частните инвеститори и да ускори реализацията на инфраструктурни проекти.

 Като сектори за концесии в Албания се очертават железопътният транспорт, пристанищата, летища, пътищата, производството и разпределението на електроенергия и топлофикацията,, телекомуникациите, туризмът, индустриалните паркове, информационните услуги и осугиряването на база данни. Подробности за тези концесии могат да бъдат намерени в компетентните ресорни министерства и служби.

Освен благоприятната предприемаческа и данъчна среда, стимул за инвестиции в България представлява евтината работна ръка. Като най-атрактивни се смятат финансово-кредитният сектор, услугите, хотелиерството и ресторантьорството.

Босна и Херцеговина е страната, която изнася около 30 на сто от производството на електроенергия. Стратегически области за привличане на инвестиции са дърводобивът, консервната и тестилна промишленост, металургията, туризмът, енергетиката, комуникациите и информационните технологии. Изградената гъвкава институционална рамка даде възможност през 2007 г. преките чуждестранни инвестиции да възлязат на 1.6 млрд. евро.

Република Сръбска в Босна и Херцеговина реализира няколко приватизационни сделки, които дадоха тласък на икономиката. На руска компания срещу 121 млн. евро бяха продадени рафинериите в Брод и Модрича, както и нефтената компания в Баня Лука.
Модернизира бе компанията Facko чрез джойн венчър с чешката компания Cez, която притежава 51 на сто, а държавното участие в нея на Република Сръбска е 49 на сто. Продадени бяха 65 на сто от акциите на държавния Telekom Srpske на телеком Сърбия за 646 млн. евро. Участие в сръбския телеком има и гръцкият ОТЕ, което е 20 процента.

 В хърватско-мюсюлманската федерация в Босна и Херцеговина цари колебание по отношение на опитите за приватизация на компанията за производство на алуминий в Мостар. Процедурата е все още в ход.

 Енергетика и нефтопродукти, телекомуникации и банки са някои от секторите за инвестиции в Македония. И тук стимули за това са евтината работна ръка, ниската данъчна ставка от 10 на сто, както и разрешителният режим в технологичните, индустриални зони.

 Проблемите и специфики на предприемаческата среда се отнасят до високата безработица, сивата икономика, липсата на прозрачност, приватизацията, предоставянето на лицензи и неспособността на държавната администрация да се справи с управлението на еврофондовете.

Предимствата на Румъния като страна, привлекателна за инвестиции, са свързани с членството й в ЕС, с мащабите на пазара, с географското положение на държавата, с ниската себестойност на работната ръка, с изобилието на суровини и с все още евтината земя. Насърчаваща за чуждестранните инвеститори е данъчната рамка и новият инвестиционен закон, които предвиждат редица данъчни стимули за привличане на капитали. Най-атрактивни в тази насока са търговията на дребно и едро, строителството и пазарът на недвижими имоти, енергетиката и производството на биогорива.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg