„Южен поток" няма да застраши екологичното равновесие в Черно море

807
„Южен поток

Изграждането на газопровода "Южен поток" няма да застраши екологичното равновесие в Черно море. Това обявиха днес експерти от "Газпром" и Руската академия на науките (РАН), които участваха в организирания от "РИА Новости" видеомост "Москва-София" на тема "Екологичната безопасност на газопровода "Южен поток".

При подготвянето на проекта и строителството ще ползваме опита, който имаме с изграждането на "Син поток", каза представителят на Научноизследователския институт на "Газпром" Григорий Вилчек. Той посочи, че сега започва разработването на технико-икономическия проект за изграждането на газопровода, който предвижда задълбочен анализ на всички аспекти - юридически, икономически, финансови, както и изследване на въздействието върху околната среда.

При цялата дейност по проекта ще се спазват законодателството на държавите участнички, както и всички международни споразумения и конвенции, посочи Вилчек. По време на строителството ще се води екологичен мониторинг, добави той. Тръбата ще минава на дълбочина 2000 метра под водата и ще бъде с дължина около 900 км.

Русия има закони, които изискват приемането на ОВОС за всяка стопанска дейност, извършвана в морето, посочи Олга Морозова от Министерството на природата на Руската федерация. Тя отбеляза, че при изграждането на "Южен поток" ще се търси балансирана политика за постигане на социално-икономическо развитие и на запазване на екосистемите на Черно море. Директорът на института по геоекология към РАН Виктор Осипов посочи, че при изграждането на газопровода "Син поток", който доставя газ под Черно море от Русия към Турция, са били ползвани най-високите научни достижения за осигуряване на безопасност на околната среда и че няма никакви данни за нанесени щети на природата.

Българският експерт Георги Хибаум - ръководител на направление в Централната лаборатория по обща екология, предложи в изготвянето на ОВОС да се включат и международни експерти и да се даде пълна прозрачност на проекта. Трябва да се проучи още дали газопроводът няма да наруши естествените обиталища на редица дънни риби, на черните миди и на защитените водорасли, чиято естествена среда са крайбрежните рифове по северното ни Черноморие, смята още Хибаум.

Таня Милкова от Басейновата дирекция-Варна към МОСВ посочи, че по предварителни данни тръбата трябва да излезе на българския бряг на 8 км южно от Варна, но точното трасе още не е ясно. За повече информация по проекта призова и председателят на Зелената партия Александър Каракачанов. За разлика от петролопровода "Бургас-Александрупулис", ние смятаме, че "Южен поток" може да бъде нещо полезно за България, ако обаче бъде добре реализиран, отбеляза той.

Каракачанов предложи "Газпром" да даде пример на бизнеса с едно ново отношение към околната среда, като част от печалбата на газопровода бъде отделяна във фонд за опазване на Черно море.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...