За Медведев Юшченко вече не е президент

593
За Медведев Юшченко вече не е президент

Кремъл прекъсва връзката със сегашния президент на Украйна Виктор Юшченко. Това заяви в посланието си към украинския лидер Дмитрий Медведев. Руският президент определи политиката на Киев като „откровено антируска". Медведев дори обнародва безпрецедентно решение - Русия няма да отправи свой посланик в съседната страна, докато не се смени ръководството й, пише Коммерсантъ.

Темата за разногласията между двамата президенти заема днес централно място в руския печат.

По всичко личи, че президентът на Руската федерация задейства „грузинската схема" - никакви отношения с господин Юшченко до смяната на властта в Киев. При това, Москва не само се включи в президентската надпревара в Украйна, както това се случи през 2004 г., но дори посочи недвусмислено кой не трябва да спечели борбата.

В документа на Медведев се изброяват всички претенции на Москва към Киев. На първо място руският президент припомни на Виктор Юшченко за доставките на украинско оръжие за Грузия, с което през миналия август, по думите на Медведев, с него са убивани „мирни граждани и руски миротворци в Цхинвали".

Следва възмущението на Медведев от курса на Украйна за членство в НАТО. „Ръководството на Украйна, независимо от мнението на своите граждани, а да не говорим и за добре известната Ви позиция на Русия, продължава упорито курса за членство в Североатлантическия алианс. Поддържането на такава деструктивна линия представлява опит за затрудняване дейността на Черноморския флот на Русия, в нарушение на основополагащи споразумения за принципите на неговото базиране на територията на Украйна", пише Медведев на своя колега.

По-нататък руският президент изтъква, че за петгодишното управление на Юшченко пострадали икономическите и хуманитарни връзки между двете държави. „Под заплаха е поставена употребата от нашите страни на практически единната газопреносна система, подсигуряваща енергийната безопасност на Русия, Украйна, на много европейски държави. Руско-украинските отношения са поставени пред сериозно изпитание и поради предприетата от Вашата администрация политика за преразглеждане на общата ни история, героизма пред нацистка Германия и др. като „геноцид на украинския народ". Продължава изолирането на руския език от обществения живот, науката, образованието, културата, медиите и съдопроизводството", констатира Дмитрий Медведев. Той дори обвини Юшченко в „пагубна практика на влияние на светската власт в делата на православната църква".

За край Медведев припомня за дипломатическия скандал между Москва и Киев преди време, в който Киев отзова двама руски дипломати, определяйки го като „безпрецедентна провокация за цялото постсъветско пространство".

С отчитането на горепосочените доводи Дмитрий Медведев извести президента на Украйна Виктор Юшченко, че в „условията на антируски курс на политика, водена от украинската администрация" той реши да отложи изпращането в Киев на новия посланик на РФ Михаил Зурабов. „Конкретните срокове ще се уточнят впоследствие, след оценка в развитието на руско-украинските отношения", отбелязва президентът на Русия.

Всъщност той уточни кога може да се очаква затопляне в отношенията между Москва и Украйна. „В Русия се надяваме, че новото политическо ръководство на Украйна ще е готово да установи между двата народа отношения, които да отговарят на техните изконни нужди".

При това самият Дмитрий Медведев даде ясен сигнал, че прекъсва отношенията си с Виктор Юшченко и ще чака появата на новия президент на Украйна, който ще бъде избран на 17 януари 2010 г.

Според източник от външното министерство на РФ „пътищата на двамата президенти разбира се ще се пресичат по време на отделни международни събития, но не може да става и на въпрос за двустранни контакти между двамата в обозримо бъдеще".

Подобно захлаждане на двустранните отношения между Русия със свой съсед не бе наблюдавано от август 2008 г., когато бе военният конфликт с Грузия. Тогава Медведев посочи, че за възобновяване на, каквито и да било контакти с Грузия, може да се говори само при смяна на Михаил Саакашвили. Конфликтът Русия - Украйна много наподобява разногласието й с Грузия. Подобно с Тбилиси, кавгата между съседите бе предшествана от натиск върху руски граждани.

През 2006 г. грузинските власти арестуваха, след което и депортираха неколцина офицери от ГРУ, обвинени в шпионаж и диверсантска дейност. Това породи мащабен разрив в отношенията между Грузия и Русия, прераснал впоследствие във война. Случайно или не, но сериозното послание на Дмитрий Медведев към Виктор Юшченко се появи след като външното министерство на Украйна отзова двама руски дипломати - генералният консул в Одеса Александър Грачев и старшия съветник на посолството в Киев Владимир Лисенко.

Друга причина за сегашните разногласия между Кремъл и Юшченко може да се корени и в последните действия на украинския президент в крайно чувствителната за Русия сфера - газовото направление. Не случайно Дмитрий Медведев заяви вчера „Висшето политическо ръководство на Украйна, заобикаляйки Русия, се споразумя с ЕС по въпроси за доставка на наш газ и подписа документ, абсолютно в разрив с постигнатите през януари руско-украински договорености".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg