За първи път страна от еврозоната ще емитира дълг в китайски юани

1204
За първи път страна от еврозоната ще емитира дълг в китайски юани

© Лисабон; снимка: Pixabay

Португалия става първата страна от еврозоната, която ще емитира дълг, деноминиран в китайски юани.

Наричани „панда” (дълг който е деноминиран в китайска национлана валута от чуждестраннен суверенен емитент), тези държавни ценни книжа ще се предложат на инвеститорите през тази седмица.

Португалия обяви през миналата седмица намерения да продаде дълг на стойност 2 млрд. юана (289 млн. долара) под формата на ДЦК с матуритет в размер на 3 години.

Това не е първата държава от Европейския съюз, която емитира дълг в юани, след като Полша направи това през 2016 годна, а през 2018 година, Унгария потърси финансиране от китайските пазари.

Португалският финансов министър Марио Сентено посочва пред CNBC, че ходът е „позитивна стъпка за управлние на португалския външен дълг в средносречен план”.

"Новият дълг ще помогне на Португалия да разшири своята инвеститорска база", добавя Сентено.

Португалия е една от страните в Европа с най-високо ниво на китайски инвестиции. Страната премина през международен спасителен план между 2011 и 2014 г. в разгара на кризата с държавен дълг на еврозоната.

От тогава, португалската икономика се завърна към растеж, което провокира кредитните агенции да погледнат по-оптимистично на перспективите пред страната.

Италия протяга ръка към Китай напук на САЩ Триест подготвя отварянето на своето пристанище за китайската инициатива

През миналата седмица Fitch пдобри перспективата пред Португалия от „стабилна” на „позитивна”, отваряйки вратата за повишаване на рейтинга на страната по-късно през тази година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg