Заплаха за втория пакет помощи за Гърция

798
Заплаха за втория пакет помощи за Гърция

Съдбата на втория пакет кредитна поддръжка за Гърция от страна на Евросъюза и Международния валутен фонд може да се окаже под заплаха заради неуспеха на преговорите по първия пакет такава помощ. Това предаде днес информационната агенция Дау Джоунс, позовавайки се на високопоставени представители на МВФ.

Гърция получи през май 2010 г. 110 милиарда евро кредитна подкрепа за рефинансиране на дълга, а през юни 2011 г. европейските лидери й обещаха още 109 млрд. срещу жестоки съкращения на бюджетния дефицит. Вчера мисията на кредиторите от ЕС и МВФ неочаквано си замина от Атина на фона на разногласията с гръцкото правителство по изпълнението на бюджетната програма, като обеща да се върне в средата на месеца. Успоредно с това в редица страни от еврозоната прозвучаха скептични гласове, съмняващи се в целесъобразността от по-нататъшна подкрепа за Гърция.

Освен по отношение на бюджетния дефицит, който според прогнозите ще надвиши много разрешения от програмата на ЕС и МВФ, Атина не успя да постигне целите в събирането на средства чрез приватизация на държавни активи. Тези неуспехи поставят въпроси относно способността и дори желанието на страната да изпълни условията на програмата, отбелязва агенция Дау Джоунс.

Високопоставен представител на МВФ, пожелал анонимност, заявил за агенцията, че неуспехът на първата програма поставя под заплаха получаването на втория пакет кредити. Очаквам "фатален" дефолт, който ще се случи до март (2012 г.), а може и още тази година, и той може да предизвика преразглеждане на текущата програма. Изгледите за втората програма са малки, посочил събеседникът на Дау Джоунс.

Преструктурирането на 350-милиардния дълг може да настъпи, в случай че Атина не успее да събере планираните 90% частни инвеститори за участие в т.нар. доброволна програма по обмен на суверенни облигации, които да заменят старите при определен дисконт, предупреди икономистът Якоб Киргегард. Има много убедителни икономически причини Гърция да прибегне до преструктуриране, изтъкна той.

Министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос заяви след временното прекъсване на преговорите с кредиторите, че Гърция, както и досега, е решена да изпълни антикризисната програма. Редица експерти обаче се съмняват във възможностите на Атина да намали бюджетния дефицит през текущата година, както бе запланувано, до 7,5% от БВП.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg