Заплатите в Централна Европа са се повишили в резултат на икономическия бум

538
Заплатите в Централна Европа са се повишили в резултат на икономическия бум

Силният икономически растеж, в съчетание с увеличаващия се недостиг на работна ръка, доведе до повишаване на заплатите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Данните, публикувани днес от статистическата служба на ЕС (Евростат), сочат голям скок на цената на труда в региона.

Според оповестените данни заплащането в новоприетите страни членки на ЕС се е повишило с до 30 на сто през третото тримесечие. Тези резултати породиха опасения за
конкурентноспособността на региона и страхове от прегряване на икономиките на страните от ЦИЕ.

Повишаването на заплатите се дължи на големия брой квалифицирани работници от ЦИЕ, напуснали страните си за по-добре платена работа в западните държави, както и на лиспата на гъвкавост на пазара на труда, която прави трудно намирането на персонал в някои страни от региона.

Цената на труда започна да се повишава и в България и Румъния, които последни се присъединиха към ЕС през януари тази година.

Увеличението на заплатите в България изпревари по темпо икономическия растеж с над 6 на сто през последните три години, а през третото тримесечие трудовото възнаграждение се повиши с 16,3 процента.

Междувремeнно цената на труда в Румъния отчете скок от 23.2 процента на фона на непрестанното ускоряване на икономическия растеж през последните години. Според прогнозите тази и следващата година растежът на румънската икономика ще достигне 5 на сто.

Най-голямо увеличение на номиналното почасово заплащане в ЕС бе отчетено в трите Балтийски държави. През третото тримесечие заплатите в Латвия са нараснали с 30 на сто, докато в Естония и Литва са се повишили с близо 20 процента.

Сред 13-те страни членки на еврозоната цената на труда се е увеличила средно с 2,5 на сто, като най-слабото повишение, 0,9 на сто, е било отчетено в Германия, най-голямата европейска икономика. Така този икономически показател в Германия доведе до задържане на средния растеж на заплатите в еврозоната.

Трудовото възнаграждение в Полша, най-голямата икономика в Централна Европа, се е увеличило с 11.9 процента през третото тримесечие. Това се дължи на прилива на чуждестранни инвестиции в новите страни членки на ЕС след подписването на договорите им за членство през май 2004 година.

Въпреки всичко заплатите дори и в най-напредналите държави от ЦИЕ все още представляват малка част от трудовото възнаграждение в Западна Европа. Евтината висококвалифицирана работна ръка в страните от ЦИЕ се смята от анализаторите за един от основните фактори, привличащи чуждестранни инвестиции, които миналата година са били общо над 30 млрд. евро.

Освен че представляват заплаха от инфлация и потенциални повишения на лихвените проценти, данните за почасовото заплащане в страните от ЦИЕ подхранват и опасенията, че инвеститорите ще потърсят по-евтини дестинации за инвестиции още по-далеч на

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg