Защо европейските фермери се отказват от захарното цвекло?
Европейските фермери все по-рядко засаждат захарно цвекло, разочаровани от ниските цени на пазара.
В дългосрочен план обаче това ще направи Стария континент по-зависим от вноса, пише Bloomberg.
В последния сезон фермерите намалиха значително обема на насажденията на захарни култури, тъй като свръхпредлагането на световните пазари оказва сериозен натиск върху цените.
В допълнение към това, реколтата в Европа пострада заради различни заболявания, което допълнително сви наличните запаси.
По данни на консултантската компания Agritel тази година засаденото захарно цвекло е с 2% по-малко от миналата, а общата продукция ще намалее със 7% - до петгодишно дъно от под 16 милиона тона.
Това няма да окаже кой знае какъв ефект върху глобалния пазар заради рекордните количества, произвеждани в Бразилия и Индия, но европейските държави ще трябва да разчитат в по-голяма степен на вноса.
За сезон 2020 - 2021 година ще се наложи да бъдат внесени над 600 000 тона.
"Захарното цвекло е трудно за отглеждане, а в същото време цената му е ниска. Това кара фермерите да се отказват от него, но в бъдеще тенденцията може да се превърне в проблем за Европа", смята анализаторът на Agritel Франсоа Тори.
Когато квотите за отглеждане на цвекло в ЕС бяха премахнати преди няколко години, производството в ЕС рязко се увеличи, превръщайки съюза в нетен износител.
Тенденцията обаче бързо се обърна след срива в цените на глобалните пазари.
И докато свиването на запасите на Стария континент помогна на цените да се стабилизират, поне в локален план те все още са с близо 50% под пика си от 2013 г.