Защо Гърция по-скоро ще предпочете да продава острови?

932
Защо Гърция по-скоро ще предпочете да продава острови?

На фона на появилите се информации, че Гърция обмисля продажбата на някои от островите си, за да изплаща своите задължения, опасенията, че страната може да преструктурира дълга си в летните месеци нарастват.

Опасенията, че Гърция ще обяви дефолт по задълженията си преминаха през пазарите, пораждайки криза в доверието към някои членове на Еврозоната, че ще могат да плащат дълговете си.

Някои икономисти се страхуват, че Гърция може да обяви дефолт още през август, тъй като страната може да не успее да изпълни обещанията си за икономически ограничения и да не получи нова вноска от общия заем на Международния валутен фонд и ЕС.

Според други анализатори обаче, нещата няма да се развият точно така.

Възможно е Атина да преструктурира задълженията си в период от две или три години, но със сигурност не и това лято, според анализатори от Credit Suisse.

"Гърция е единичен случай, но ако преструктурират сега, това ще има голямо вторично отражение върху европейската банкова индустрия и особено върху германските обществени банки (Landesbanken)".

Landesbanken са държавни германски банки организирани по регионален принцип, които обслужват средни и големи компании в техните региони, както и мултинационални компании. Те също така предлагат частно банкиране и продукти от капиталовите пазари на най-различни клиенти.

„Фокусът на пазара а Испания, която е далеч по-солидна от Гърция, но също поражда много опасения".

Гърция няма да преструктурира дълга си през това лято, според Алистър Нютън, старши политически анализатор в Nomura.

"Скорошната интервенция в гръцката икономика от страна на ЕС и МВФ не беше спасяване на Гърция, а по-скоро спасяване на германските Landsbanken, смята Нютън.

"Причината Гърция да не преструктурира през това лято е, че след това други държави ще я последват. Защо Италия, Испания или дори Белгия да не я последват, ако Гърция преструктурира дълга си?"

В Германия няма особено желание резултатите от стрес тестовете на Landsbanken да бъдат оповестявани публично, смята Нютън.

Тази банки притежават суапове за осигуряване срещу кредитен риск (CDS) върху гръцки държавен дълг.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg