Желева: Политическите ни отношения с Русия са отлични

668
Желева: Политическите ни отношения с Русия са отлични

След като направи няколко посещения във Вашингтон и Ню Йорк през последните месеци българският външен министър и бъдещ еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Румяна Желева говори в интервю пред изданието "Ню Юръп" за променливата геополитика на газовата енергетика и Югоизточна Европа.

"Набуко", разбира се, е европейски проект и много държави членки на ЕС, но също така европейските институции и в частност Комисията, проявяват интерес към него" заявява Желева, но подчертава факта, че страната й остава една от държавите членки, които са почти 100% зависими от руските газови доставки и транзита през Украйна, поради което..."всеки проект, предоставящ ни възможността да разнообразим коридорите и доставките е достатъчно добър.

Тук трябва да спомена "Южен поток", защото той е планиран като проект, даващ алтернатива на газовите доставки и на коридора през Украйна". Запитана дали има опасност предполагаемо предпочитане от страна на България към "Набуко" да накара Русия да остави настрана проекта за петролопровод Бургас-Александруполис в полза на Самсун-Джейхан, Желева отговаря: "Не зная точния отговор.

Няма прост отговор на този въпрос, но по отношение на Бургас-Александруполис има тревога сред хората, живеещи на черноморския бряг, относно екологичните аспекти на този проект. Това са също така тревоги на българското правителство. Ако успеем да получим гаранции, че в този проект ще бъдат приложени нови технологии, смятам, че ще има възможност той да бъде осъществен". По повод отношенията между България и Русия в контекста на газовата геополитика, Желева заявява: "Политическите отношения с Русия са отлични. Имаме повече от 130-годишна история на дипломатическите отношения.

Същевременно икономическите аспекти на всички проекти, сред които Бургас-Александруполис или Южен поток са друг въпрос. Той изисква преразглеждане и оценка дали България може да участва или не. Двете теми трябва да се разглеждат отделно и смятам, че Русия е много важен фактор, много важен играч, когато говорим за обща европейска енергийна стратегия". Българският външен министър разказва също за визитата си в САЩ и за срещата си с американския държавен секретар Хилари Клинтън. Тя определя срещата като много интересна и конструктивна и посочва, че Клинтън е изразила подкрепата на САЩ за усилията на българското правителство и на премиера Бойко Борисов в борбата с корупцията и организираната престъпност.

"В същото време беше много важно да видим още веднъж в Северна Америка признанието, че България играе ключова роля по въпросите за регионалната сигурност, както на Западните Балкани, така и в Черноморския регион", заявява Желева.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg