Жестока експлоатация на българи и румънци в Чехия

595
Жестока експлоатация на българи и румънци в Чехия

Българи и румънци много често са жертва на чешката мафия и се превръщат в истински роби. Това се казва в доклад на местните неправителстевни организации и на специалните отдели на чешката полиция.

През последните няколко години се забелязва увеличаване на трафика на хора от Румъния и България с цел евтина работна ръка. Гражданите на тези страни се превръщат в истински роби. След присъединяването на двете страни към Европейския съюз /ЕС/ "вносът на работна ръка от Румъния и България" рязко се увеличи поради липсата на необходимо разрешително за работа в Чехия за гражданите от тези страни.

"Този престъпен бизнес се указа много печеливш за местната мафия, която печели милиони евро годишно", се казва още в доклада. Чешките престъпници използват посредничеството на агенции, които обещават работа на чуждестранните работници.

Освен това те вземат и пари от кандидат-имигрантите. След като имигрантите пристигнат в Чехия престъпниците ги принуждават да работят на много минимални заплати.

В началото на 90-те години на миналия век чешката мафия експлоатирала граждани от Украйна, Молдова, Виетнам и Монголия , но през последните години престъпната мрежа се насочила към България и Румъния.

Според официалните данни през 2009-та година в Чехия са регистрирани 4 578 работници от България и 3789 от Румъния.

"В повечето случаи чужденците се използват за тежък физически труд, за робота в селскостопанските обекти, а една част от тях е принудена и да проституира", каза Ромулус Унгуреану, от румънската Дирекция за борба срещу търговията с хора пред вестник "ЧТ 24".

Той съобщи и още, че има хора с висше образование, които в Чехия са принудени да работят за по 7.5 евро на седмица. Те работят седем дни в седмицата, каза още Унгуреану.

В повечето случаи тези хора отказват да се върнат в родината, защото техните близки смятат, че те печелят пари, а освен това трябва да върнат и парите, които са взели за пътуването си до Чехия. В повечето случаи тези хора и отказват да дават показания пред правораздавателните органи в Чехия от страх и жестоката експлоатация. Това от своя страна пък е пречка за започването на разследване от страна на компетентните органи.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg