"Зиуа": Крадем, но докладваме

378

Европейската комисия оповестява днес докладите за постигнатия напредък от Румъния и България в областта на правосъдието и за първи път двете страни не са третирани по еднакъв начин, пише днес вестник "Ромъния либера" в кореспонденция от Брюксел. В основния документ, който съдържа политическите заключения за настоящия етап на мониторинг, Румъния е окуражена, въпреки че е подчертано, че има още недостатъци във функционирането на съдебната й система, докато в същото време България е критикувана доста сурово.

За повечето наблюдатели обаче много по-интересен е техническият анекс на докладите, който дава подробни оценки във връзка с целите, поставени на двете държави.

Според този анекс Румъния не е постигнала най-малко четири от поставените й от Брюксел цели в предишния доклад, отбелязва изданието и допълва, че Румъния е страната, в която миналата година са открити най-много случаи на нередности сред държавите от ЕС при използването на европейски средства.

Според Службата за борба със злоупотребите с европари в Букурещ през 2007 г. са били проверени проекти на стойност 1.98 милиарда евро, от които за установени нередности в размер на 14,3 милиона евро. 5.7 милиона евро от тези пари все още не са събрани, съобщава службата в Букурещ.

Според Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ в края на миналата година в Румъния са регистрирани 20 случая на злоупотреби, пише още в. "Ромъния либера". "Крадем, но докладваме", отбелязва по темата вестник "Зиуа" и допълва, че въпреки че в Румъния са регистрирани най-много случаи на злоупотреби с европари, европейските чиновници са доволни, защото им е било съобщено за това.

"Имаме много добро впечатление за румънските власти, защото ни докладват доста откровено за всяко подозрение за злоупотреба", заяви говорител на ОЛАФ, цитиран от румънския вестник.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg